В новините
 
29.07.2007 19:01   Новината е видяна 5043 пъти
Осветиха нов параклис край Синеморец

снимка, Евгени Динев
Около 60 души - жители и гости на община Царево, дойдоха на освещаването на новия параклис „Св. Пантелеймон” в местността Градена нива в околностите на с. Синеморец на 27 юли - денят, в който по действащия календар се почита паметта на светеца. Тържествена света литургия за освещаването му отслужи отец Стоян. Сред поканените за откриването на новопостроения параклис беше и кметът на община Царево инж. Петко Арнаудов. Кметският наместник на Синеморец Петко Петков благодари от името на жителите на селото на Веса Чернаева, с чийто дарителски средства е изграден параклисът. С финансовата помощ на нейната майка Иринка Чернаева преди две години бе построен и параклисът „Св. Петка”. Кметството възнамерява да възстанови и третия параклис - „Св. Костадин”, също в околностите на селото.
В деня на освещаването Веса Чернаева сподели, че идеята за това начинание се родила у нея спонтанно, в изблик на почит към светеца, лечител и закрилник на здравните работници. Самата тя също е здравен работник. Чернаева смята, че в душата на всеки българин има място за духовните ценности. Параклисът съществува още от гръцко време, но е бил изграден от дървен материал. Никой не знае каква точно е историята му, но местните хора смятат, че светецът сам е пожелал това място. „Нашите баби и дядовци са почитали мястото и светеца както подобава, идвали са тук, правели са курбани, веселили са се, но времето покрило със забрава и мястото, и спомените. Както казва моята майка,сякаш никога нищо не се е случвало тук”, разказва младата жена.
„Оцелели сме заради многовековната вяра в доброто, в бога и много се радвам, че с построяването на параклиса ще помогна да се възродят старите традиции. Миналото лято се захванах със строителство. Бях луднала по набирането на майстори, по разправии за плочки, изолации, боядисване. Сила не ми остана, беше много трудно. Тогава си спомних една мисъл на Екзюпери: „Ако човек работи само за материалните блага, той увеличава непрекъснато стените на своята тъмница.” Затова изоставих всичко и се впуснах в строителството на параклиса. Не можете да си представите колко лесно се изгради той. За всяко нещо, за което се предполагаше, че ще срещна трудности, решението идваше само. Като че ли параклисът се изгради сам. С удивителна лекота, с божията подкрепа и с желанието да оставиш нещо след себе си, за децата си, за поколенията” сподели още Веса Чернаева.






Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |