В новините
 
30.07.2007 10:22   Новината е видяна 4730 пъти
В Слънчев бряг примамват българи с ниски цени
Цените на нощувките в зона "Запад" на Слънчев бряг са по-евтини от тези, които се предлагат по Южното Черноморие. Това заяви председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова.
До 12 евро за една нощ стигат цените в някои от новите хотели далеч от морето. Около 30 - 35 лева излиза нощувка и закуска в зона "Запад". Хотелите на първа линия са пълни, но в базата в тила има достатъчно свободни места. Цената в 5-звезден хотел за двойна стая е около 250-300 лева. В 4-звездни хотели за същата стая се плаща около 150-180 лева. За българи, когато почиват повече от една седмица, има специални пакетни цени. Децата нощуват безплатно, а за малко по-големите - до 12 години, се прави 50% отстъпка.
Според Елена Иванова цените не могат да се намаляват повече от предлаганите в момента, тъй като част от хотелите вече работят под себестойността на услугите, които предлагат. Ниските цени се отразяват на качеството, категорични са хотелиерите.
Не на същото мнение е изпълнителният директор на „Слънчев бряг" АД Малина Стратиева.
Според нея цените са били изкуствено завишени в началото и сега има хотелиери, които реагират на пазарната ситуация. Те предлагат различни методи за преодоляване на изоставането, включително и ниски цени, но това съвсем не е тенденция. Такива хотелиери може и да не спечелят, колкото миналата година, но за загуби не може да става въпрос.
„Никой не казва, че мобилните оператори фалират, защото намалят промоционално цените", заяви Стратиева.
От няколко години хотелиерите в двете зони - изток и запад на най-големия черноморски курорт се оплакват и от нелоялна конкуренция. Например, хотели в западната част на комплекса предлагат услуги на много по-ниски цени, което според други собственици е нелогично, тъй като разходите се покачват всяка година, най-вече от по-високите възнаграждения на заетите в сектора.
В Слънчев бряг в момента българите са малко, но по традиция те идват в края на юли. Собствениците на хотели очакват повече българските граждани да се насочат за почивка в курорта.
Предимно скандинавци, англичани и германци са туристите, които в момента са избрали да почиват в Слънчев бряг. Има тенденция за връщане на старите пазари - все повече интерес към почивката у нас проявяват туристи от Източна Европа, завръшат се и французите, допълни Малина Стратиева.

Евреите идват у нас на море и заради хазарта
За нови туристи от последните няколко години се считат израелците. Техният ръст от миналата година е значителен. Голяма част от тях са с български корени. Това е едната причина, за да идват, а втората причина е хазарта.
Към Южното Черноморие се насочват и румънци. За тях     тук е много евтино, а качеството на обслужване е по-добро, отколкото в Румъния. Има го, разбира се, и моментът на търсенето на нещо ново и непознато. Но те идват не само на евтина почивка в България, а на шопинг туризъм, смятат туроператорите.
Според тях се увеличава и броят на македонците, които също идват индивидуално, неорганизирано, със собствен транспорт от години наред.
Расте броят и на руските туристи поради факта, че по Южното Черноморие се увеличават ваканционните селища, които се строят от руски предприемачи и се предлагат на руския пазар. Руснаци строят и купуват апартаменти или вили основно край Царево, Бургас и около Слънчев бряг.

Чакат богати от медицинския туризъм
Друга тенденция, която се наблюдава през последните две или три години е да идват туристи с цел лечение или лечебни процедури, профилактика и най-вече зъболечение. Туроператори смятат, че интересът към медицинския туризъм постоянно ще расте, което може да доведе и повече платежноспособни клиенти.

И в Царево българите по-малко
По-малко българи за сметка на чуждестранните туристи отчитат и в най-южната черноморска община Царево. Общо 47 779 са регистрираните нощувки в края на миналия месец в категоризираните туристически обекти в община Царево, от тях 7 196 нощувки са от българи и 40 583 от чужденци. Спрямо миналата година регистрираните туристи са нараснали с 9 779 души или те са с 1, 4 пъти повече. В Царево също очакват повече българи в края на юли.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |