В новините
 
30.07.2007 14:40   Новината е видяна 5956 пъти
Древен хамбар стана изложбена зала

Екскурзоводите в музея демонстрираха как се превзема крепостта
Снимка Станислав ЯРМИН
Находки от V-ХV век обогатиха Музейния комплекс “Южна крепостна стена и кула” в Созопол
Как един византийски пълководец превзема с хитрост крепостта разиграха двама екскурзоводи миналия петък в Музейния комплекс “Южна крепостна стена и кула” в Созопол. Със специални костюми, предоставени от операта и подходящо реставрирани, с ризници и шлемове, момчетата показаха не само исторически познания, но и артистичност.
Демонстрацията съпровождаше откриването на първата по рода си археологическа сбирка, подредена там от Бургаския регионален музей.
“Сбирката наистина е уникална, защото позволява да се проследят периоди от историята на Созопол, да се види каква е била отбранителната система на крепостта. Ефектът е двойно по-голям, защото находките се намират в естествена среда”, заяви директорът на музея Цоня Дражева.
Изложбата, разположена в някогашния хамбар в приземието на казарма, съдържа находки от V до ХV век, които Дражева е разкривала в продължение на 8-годишни разкопки съвместно с колегата си Димитър Недев. Има експонати от Созопол, Ахтопол, Бургас и други селища.
Керамика, архитектурни детайли, мозайка, украшения, монети илюстрират живота по нашите земи. Любопитните вещи плюс табла, на които са изнесени исторически факти, могат да се видят там до 10 октомври.
Музейният комплекс “Южна крепостна стена и кула” е финансиран и реализиран от фондация “Созопол”, чиято цел е насочена единствено в развитие на културно-историческия туризъм. Според специалистите шефът на фондацията Кирил Аанаутски е човекът, който в най-голяма степен прави това у нас.
В резултат на успешна работа музеят е факт и вече стотици туристи могат да видят зърнохранилището от V-VI век, когато Созопол е разполагал с най-голямото по Черноморието пристанище за износ на зърно. На базата на извършените проучвания е установено, че този хамбар е най-голямата сграда, открита при разкопки в града. Любопитно е да се отбележи, че над него е имало казармени помещения, в които живеели стражите, охранявали крепостните кули. Туристите могат да видят още античния кладенец, построен през IV-III век пр. н.е.; водопровода на Аполония Понтика – едно удивително ниво на развитие на древните цивилизации по тези земи, фрагмент от Южната крепостна стена и кула с оригинален зид от ломен камък и хоросан.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |