В новините
 
31.07.2007 01:02   Новината е видяна 18089 пъти
ЧЕРНАТА КУТИЯ - един роман на Алек Попов, който всъщност е нещо като импресия за връзката баща-син-живот

Черната кутия на Алек Попов е бърза книга. Писана 4 години, тя се поема за половин денонощие, затваря се, захвърля се някъде и повече не можеш да я докоснеш, защото емоцията е достатъчнаа, та чак в повече.
Алек Попов е 5 или 6-то поколение интелигент, поразително приличащ като външност и духовно излъчване на баща си  и ... друг. както е приказката за краставицата - да си дойдем на думата. Професор Васил Попов, for pity in memorium, най-бляскавият български математик от поколениетои преки ученици на академик Сендов, световна класа. Васко, за колеги и студенти -  бохем,  музикант, математик, брилянтен ум, бърза мисъл - и всичко това пристигна някога е една черна кутия.
Няма успял и неуспял в тази книга, има спомен на познати, и недоумение от предателското изчезване на Големия. Яд, че си останал сам.
Справянето и несправянето са в еднаква пропорция в живота на всеки, просто стремежът е различен.
И ... май наистина книгата ни дойде в повече, затова, ето какво са писали нашите приятели от Черноморски Фар:

Четене на глас събра литературни фенове
Как и защо в романа “Черната кутия” израстват образите на успелия и неуспелия българин, доколко изнесените случки и събития са изтръгнати от авторови преживявания, чужбина ли е лакмусът, който проверява нашата същност, очаква ли се интерес от кинематографисти – на поредица от такива въпроси отговори писателят Алек Попов, с когото четящата публика край морето се разприказва миналия петък.
“Има в книгата биографичен елемент. Доста се проточи писането, трябваше да се отдалеча от чистата документалистика, за да заработи въображението. Защото това е функцията на литературата – да ни оттласне от реалността. Романът е изкуство на реализма, но аз съм запазил любовта си към трилъра”, разкри Алек Попов. Микс от черен хумор, ужас, мелодрама, реални факти и фикция има в “Черната кутия”, която прави вивисекция на едно съвременно българско семейство, раздирано на два континента.
Според Елица Дубарова, уредник на дом-музей “Петя Дубарова”, романът е атрактивен, модерен, кинематографичен, в него динамиката на действието допълва удоволствието от четене. Дали наистина това е така – публиката имаше възможност да провери, поне за кратко, като изслуша артистичния Стоян Памуков. Актьорът беше подбрал няколко епизода, разкриващи отношенията между главните герои, братята Нед и Анго.
“Няма криза в българската литература”, заключи критикът Йордан Ефтимов, като преобърна в позитивен план въпрос от публиката - защо нямаме автори от ранга на Мирча Картареску например.
Премиерата на “Черната кутия” е спирка от литературните четения, които “Хеликон” поде в жаркото лято. В четвъртък предстои среща с Искра Ангелова и Петър Волгин, поводът е техният словен експеримент “Обичам ли те?”.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |