В новините
 
03.08.2007 06:29   Новината е видяна 5897 пъти
Прочетено в Морски Дневник

Цените парадоксално падат въпреки ръста на летовниците
Въпреки еуфорията от пълноправното ни членство в Евросъюза родното Черноморие предлага атракции в типичен ориенталски стил
Препълнени плажове и полупразни хотели. Така най-общо може да се опише картината по Черноморието ни в пика на лято 2007. За вещите в туризма това не е изненада, а по-скоро резултат от липсата на целенасочена държавна политика в бранша години наред. В края на сезона ще бъдат отчетени отново ръст на броя на туристите и възход на приходите. Това е нормална тенденция на фона на нарастващия международен туристически трафик, отчетен от Световната туристическа организация (UNWTO). Данните за нарастването на туристическата база у нас обаче отново ще бъдат спестени. Причината е в липсата на правдоподобна статистика, която да обхване реалния брой на туристическите спални в България. Това бе признато наскоро и от председателя на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова, която разтегна цифрите за легловата база в широкия диапазон от 125 до 600 хиляди. С просто око обаче е видно презастрояването по крайбрежието, а и навътре - в селища твърде далеч от плажа. Появата на стотици ваканционни комплекси по периферията на курортите и на апартаментни комплекси в самите курорти няма как да не окаже влияние върху предлагането и да не разклати цените на хотелските нощувки, пък било то и в пика на сезона.

Крушкова изненада и самите хотелиери с изказванията си, че по Черноморието вече се намират и легла по 2 евро. Някои от тях дори се почувстваха обидени и побързаха с опроверженията. Факт е обаче, че цените на нощувките в зона "Запад" на Слънчев бряг са по-евтини от тези, които се предлагат в някои по-малки курортни селища по Южното Черноморие. Около 30-35 лева излиза нощувка и закуска в зона "Запад". Хотелите на първа линия са пълни, но в базата в тила има достатъчно свободни места, заяви председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова. До 12 евро за една нощ стигат цените в някои от новите хотели далеч от морето. "Това са цени за български граждани, и то в най-активния сезон. Подобна оферта не се предлага дори в къмпингите на юг от Бургас", каза Елена Иванова. Цената в 5-звезден хотел за двойна стая в курорта е около 250-300 лв., а в 4-звезден за същата стая се плащат около 150-180 лв. Според Иванова офертите са ударили дъното, тъй като част от хотелите вече работят под себестойността. Ниските цени се отразяват на качеството, категорични са хотелиерите.

Според изпълнителния директор на "Слънчев бряг" АД Малина Стратиева цените са били изкуствено завишени в началото и сега има хотелиери, които реагират на пазарната ситуация. "Те предлагат различни методи за преодоляване на изоставането, включително и ниски цени, но това съвсем не е тенденция. Такива хотелиери може и да не спечелят колкото миналата година, но за загуби не може да става въпрос", смята Стратиева.

Всеки реагира според ситуацията, заяви Георги Щерев от Съюза на хотелиерите на Златни пясъци. По думите му цените на нощувките в хотели на първа и втора линия в курорта варират между 100 до 200 лв.

В пика на сезона в Албена обявиха нетипични за предходни години промоции. Така например нощувка и закуска в хотел "Добруджа" може да се резервира за 50 лв. За същата цена може да отседнете и в почти всеки тризвезден хотел в курорта.  В "Алтея" (на 800 м от морския бряг) дори е обявена оферта от 35 лв.

Не само презастрояването обаче е причина за по-евтините нощувки през този сезон. Оттеглянето на традиционния немски пазар също се оказа шок, признават хотелиери. Колкото и да се скъпят на баровете и кръчмите, германците са дисциплинирани, правят записванията си месеци по-рано и предпочитат качествената висококатегорийна база, СПА центрове и балнеопроцедури. Това създаваше сигурност за бранша. В празнотата, която отвори оттеглянето на германците, се настаняват предимно източноевропейци, и най-вече съседите ни румънци, които са близки до нас като манталитет. Затова в момента се разчита повече на записванията "от днес за утре". Това принуждава мнозина хотелиери, все още несвикнали с новите реалности, да организират привлекателни и дори фрапиращи промоции. В това няма нищо лошо, още по-малко пък странно. В Турция това е практика почти всеки сезон, въпреки това туризмът там е във възход.

Вместо да се диви от ценовата политика на частния сектор, не е ли по-добре държавата да запретне ръкави и да заеме най-сетне с инфраструктура, летищата и рекламата?! Е, тогава дори и цените да останат ниски, поне хотелите ще са пълни.


Задават се фалити на хотелиери

Анелия Крушкова, председател на Държавната агенция по туризъм:
Вече има легла и по 2 евро


Увеличението на легловата база е причина около 50% от хотелите извън централните части на големите хотелски комплекси да са празни. Запазва се и тенденцията на "нездравословно" намаление на цените, като по Черноморието вече се намират и легла по 2 евро. Заради намалените постъпления от нощувки и затрудненията на хотелиерите да изплащат заемите си са възможни фалити през следващата година.

Официалната информация за легловата база се разминава с неофициалните данни четири-пет пъти. Според статистиката за 2005 г. броят на леглата в България в туристическите обекти е бил 221 хиляди, а по информация, получена от общините, те са 125 458. Същевременно само по данни на община Несебър там има над 344 хиляди легла. Реалният брой на леглата у нас е 500 - 600 хиляди. Причината за разминаването в данните е свързана с укриване на туристическите такси.

Огромният брой туристически организации и свръхзастрояването в курортите са основните фактори, които влияят негативно върху развитието на бранша. През февруари туристическите организации в България са били 34, а сега вече са 40.


Марин Нешков, председател на Варненската туристическа камара:
Догодина може да ни залеят китайци


От години предупреждаваме, че ще се появи подобен проблем. Увеличаването на капацитета на базата не може да доведе до адекватно запълване на хотелите. Факт е нарастващият брой туристи и намаляването на заетостта. Това обаче не важи за добрите хотели на първа линия, предлагащи качествено обслужване. В същото време новопостроените в периферията на курортите са празни или полупразни. Именно те намаляват цените, защото трябва да изплащат кредити. Няма обаче статистика, която да отчете това, нито да посочи за кои точно обекти става въпрос.

Дългосрочни прогнози за негативни тенденции за следващия сезон, за намаляване на цените и за фалити на хотели е рано да се правят. Туризмът е много непредвидимо и конюнктурно явление. Спадът на немския пазар през тази година беше компенсиран от румънците. Темп на нарастване бележат и френските, и скандинавските туристи. Защо следващата година да не ни залеят китайци?!


Велизар Костадинов, управител на хотел "Арабела" в Златни пясъци:
Сезонът е труден


Този сезон е много труден, условията на пазара са все по-тежки, конкуренцията е все по-силна и големите хотели се пълнят все по-трудно. Тенденцията за намаление на цените обаче не е масова, въпреки че на Златни пясъци има хотели, които свалят сериозно цените. Доста по-ниски промоционални оферти са принудени да предлагат малко известните хотели или такива с недобро реноме на пазара. Хотелите с по-качествен продукт биха могли по-лесно да оцелеят в подобна ситуация. За хотел "Арабела" няма големи промени в сравнение с предлагането през миналата година, дори има леко повишение на цените. Това е характерно още за момента на договарянето. Цените се повишават с 1-2% годишно заради условията на пазара, инфлацията и прочие.

Търсенето за нашия хотел е стабилно, защото е с много добро реноме, въпреки че и ние имаме пунктуации със заетостта заради бързата промяна на пазарите. Средата, в която работят хотелиерите, стана по-несигурна заради отдръпването на немския турист, който по традиция прави записванията си от два до четири месеца по-рано. Сега сме принудени да продаваме от ден за ден, но може би това е бъдещето. Този начин на работа ще се налага все повече заради записвания през интернет. Реалността в момента е, че румънският турист измести немския. Когато на един пазар има спад, друг го компенсира. Променя се балансът.


Всяко лято е по-силно от предишното
 
Петя Славова, председател на Съюза на българската туристическа индустрия:
Всяка година става все по-добре

 
Не бих казала, че има спад в цените, просто има много нови хотели. Пазарната среда е такава, никой не може да ограничи инвеститора – той поема риска и инвестира. Има проблем основно с това как да пристигнат тук гостите, защото летищата ни все още нямат капацитет да поемат толкова туристи. Въпросът не е само да имаш хотел, а и да осигуриш пристигането на гостите в него. Но с времето бавно и постепенно, с много работа и малко късмет, се надявам, че това ще се промени.
Всеки сезон е имало и по малко разочарование. Никога това, което се случва, не е точно според очакванията ни. Причините са комплексни. Едно от основните предизвикателства пред туризма ни е как да подобрим качеството на услугата, за да имаме по-качествени туристи, за да не е известна България само като евтината дестинация. За това се иска години наред работа, не може просто днес да кажем, а утре да стане.
Отдавна не бях идвала в Златни пясъци и гледам как с всяка изминала година става все по-хубав. Не може само да критикуваме и да плюем това, което имаме. Всяка година става по-добре.
 
Малина Стратиева - изпълнителен директор на "Слънчев бряг" АД:
Има само моментни промоции

 
Има пазарна ситуация и реакция на пазара. Цените не са паднали. Има само моментни промоции. Никой не казва, че мобилните оператори фалират, защото намаляват цените, нали? Операторите действат според пазара, в туризма е по същия начин.
Цените бяха изкуствено завишени в началото и сега има хотелиери, които реагират на пазарната ситуация. Те предлагат различни методи за преодоляване на изоставането. Освен това говорим за туристически пакети, а не за цена на хотел или на ресторант.
Има хотели, които по една или друга причина не могат да се справят с новата ситуация на пазара и предлагат ниски цени, но това не е тенденция.
Хотелиерите може да спечелят по-малко от миналата година, но за загуба не става въобще въпрос.
 
Елена Иванова, председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг:
Апартаментните комплекси правят дъмпинга

 
Сезонът в Слънчев бряг върви добре и не мога да кажа, че не е според очакванията ни. Хотели в източната част на курорта, които са добре познати на традиционните пазари, не могат да се оплачат от сериозен спад в броя на английските и германските туристи.
Цените са различни в зависимост от категорията на хотела и неговото разположение - зависи дали е на първа или на втора линия, или се намира в източната или западната част на курорта. Цената може да започне от 40 лв. на нощувка в тризвезден хотел и да достигне 100 лв. в хотел четири или пет звезди.
В курорта най-ниско се предлагат леглата за работниците и персонала и дори и за тях цената не е по-ниска от 8-10 лв. на нощувка.
Апартаментните комплекси са тези, които правят дъмпинг на пазара, и с това трябва да се заеме държавата. Защото това са помещения, които се отдават на туристите, без да имат каквито и да било разрешителни, лицензи и категория. Те не плащат данък печалба или туристическа такса, докато всички останали хотелиери си изпълняваме ангажиментите към държавата. Докога тези апартаменти ще продължават да работят незаконно и по този начин да свалят цените?





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |