В новините
 
08.08.2007 05:19   Новината е видяна 7556 пъти
Част от таксите за “ Бургас – Александруполис” ще се заделят за Общината

Асен Гагаузов и Румен Петков обсъдиха с бургаски общински съветници проекта за петролопровод “ Бургас – Александруполис”
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов и министърът на вътрешните работи Румен Петков обсъдиха с представители на Общинския съвет в Бургас и зам.-кмета на града Венелин Тодоров проекта за изграждане на петролопровода “Бургас – Александруполис”, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.
Представителите на Комисията от Общинския съвет в Бургас за преговори за регионалното значение на проекта представиха пред двамата исканията на обществеността в Бургас и региона за защита на интересите на населението при проектирането, изграждането и експлоатацията на петролопровода.
Около три теми се обединиха представителите на държавната и на местната власт. Това са екологични гаранции и гаранции по сигурността при изграждане и експлоатация на съоръжението, разпределение на част от таксите, които ще се получават от транзита на суровия петрол и ангажиментите при строителството и експлоатацията да участват български фирми.
Министър Гагузов каза, че българската страна ще участва в целия процес по транзитирането на петрола от Русия, включително и в превоза, като дейностите ще се възлагат чрез търгове.
Той припомни, че Международната проектна компания ще бъде регистрирана в страна член на ЕС, но дъщерното за България дружество ще е регистрирано в Бургас, което означава, че в общината и за региона ще остават приходите от дейността на дъщерното дружество.
Представителите на общинския съвет в Бургас поставиха проблема с липсата на морски аварийно –спасителен отряд в Бургас.
Министър Гагаузов заяви, че пред обществеността в Бургас, пред екологични организации и журналисти ще бъдат представени подробно проектите за изграждане на буйовите терминали (разтоварването на тях става, след като танкерът е ограден и не се допускат разливи ) и припомни, че за строителството на съоръжението ще се използват най-модерените световни технологии.
Според министър Гагаузов възможно е част от транзитните такси, които ще получава България след старта на проекта – между 35 и 50 млн. долара годишно да се разпределят за Бургас и региона и средствата да се влагат в подобряване на инфраструктурата и екологията.
По Оперативна програма “Регионално развитие”, приоритет “Градско възстановяване” Бургас има възможност да защити и изпълни проекти на стойност 40 – 50 млн. евро за периода 2007 – 2013 г., припомни министърът и заедно с приходите от петролопровода, в региона могат да влязат сериозни инвестиции за инфраструктура и екологични проекти.
Министър Гагаузов съобщи, че след структурирането на Международната проектна компания и началото на строителството на тръбопровода в България държавата ще поеме ангажимента за изграждане на съпътстваща инфраструктура. Тежката строителна техника няма да повреди пътищата в региона и да застраши домовете и имотите на хората.
Министърът на вътрешните работи Румен Петков увери представителите на общинския съвет в Бургас, че сигурността на съоръжението ще е на много високо ниво. Имаме подписани споразумения за това с гръцките и руските власти, припомни министърът на вътрешните работи.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |