В новините
 
11.08.2007 17:31   Новината е видяна 5878 пъти
Проучване на Галъп доказва местния ни шовинизъм
Бургазлии смятат, че градът е замърсен, трудно намират хубаво жилище и добра работа, но искат да живеят именно тук

От птичи поглед изглежда внушителен и красив, сигурно може и заслужава повече

Харесвате ли града, в който живеете? - този въпрос е попитал Флаш/Евробарометър жителите на 75 големи града в ЕС, Хърватия и Турция през ноември миналата година, а резултатите от тази анкета на Галъп - Унгария бяха оповестени преди дни.
Въпреки негативите, които признават, близо 96 % от хората са доволни, че живеят именно в Бургас. И това е обяснимо - бургазлии сме прочути като местни шовинисти.
80 % са оптимити, че в следващите пет години градът ще е по-добро място за живеене. Изледването не е имало за цел да посочи на какво конкретно се базира този оптимизъм. Запитани обаче конкретно за приоритетите, хората са дали по-нюансирани отговори, някои съдържащи подчертано силна неудовлетвореност - от екологията, административното и здравно обслужване, намирането на добра работа, шума и транспорта.
Като основна част, допринасяща за удовлетвореността от живота във всеки голям град, е състоянието на обществения транспорт. От всички анкетирани градове третa отзад напред с над 70 % недоволни от градския транспорт се нарежда българската столица София, а при Бургас процентът спада на около 30 на. Но и доволните са под 50 процента, като останалите не са посочили конкретен отговор. Те най-вероятно не пътуват по един час до работното си място, ако имат такова или използват служебен превоз. Защото Бургас, най-вече заради разположението си край три езера, има една от най-тежките транспортни схеми и това се усеща осезателно от всички през летните месеци. С терминалите по суша, вода и въздух градът е разпределителен център за туристическите бази на север и юг от него и той не може да поеме туристопотока. Една голяма част от транзитните пътища се ползват от цялата държава, която трябва да е съпричастна при решаването на транспортните проблеми.
София е на последно място, а Бургас - на 15-то отзад напред по доволните от зелени площи - паркове и алеи.
Само 11 % са доволни от здравното обслужване в болниците, а 31 са твърдо недоволни, по-скоро недоволни са 24 % , а хората без мнение са 17 %. Повече от две трети от бургазлии предпочитат частното медицинско обслужване, ако могат да си го позволят.
Въпреки концентрацията на работа в големите градове, оказва се, че да си намериш добра работа не е лесно, включително и в Бургас, който се смята за един от големите индустриални и икономически центрове на България и където безработицата е от най-ниските за страната. Само 13 % са категорични, че е лесно да си намериш добра работа, 28 % са заявили, че не е лесно и почти още толкова смятат, че е по-скоро трудно да си намериш добра работа. Въпреки това 42% от анкетираните са заявили, че никога не срещат трудности при заплащането на сметките в края на месеца, 30 % - понякога, а за 14 % плащането на сметките винаги е проблем.
София и Бургас са нареждат един след друг по преобладаващо недоволство от високите цени на жилищата. И в двата града най-много до 20% смятат, че жилищата се предлагат на прилични цени, докато близо 70% от анкетираните мислят точно обратното. Почти половината бургазлии - 49 % смятат, че не е лесно да си намериш хубаво жилище на прилична цена, едва 7 % смятат, че това не е проблем.
Около 15 % са доволните от състоянието на стадионите и закритите спортни центрове, кина и културни институции - музеи, концертни зали, театри и библиотеки. Но е голям процент на хората без мнение, което означава, че най-вероятно те не спортуват и не посещават културните прояви.
Половината от бургазлии не знаят какви са възможностите на публичния интернет достъп в кафета, книжарници и библиотеки и на интернет достъпът в къщи, което навежда на същите мисли - че те не прекарват времето си пред компютърния екран.
Почти половината от бургазлии - 48 % се чувстват сигурни в квартала, в който живеят, а 37 % твърдо смятат, че градът е спокойно и сигурно място за живеене.
На въпроса лесно ли се интегрират чужденците - 37 % от бургазлии смятат, че чужденците, които живеят в града, са добре интегрирани, само 3 % не са на това мнение. Обаче 39 % не са посочили отговор, което показва една незаинтересованост. Като цяло в 59 от общо анкетираните 75 града жителите са съгласни, че чужденците са добре интегрирани. Висок е процентът на отговорилите не знам/не мога да отговоря - до 47% на хората от тези държави, които сега се интегрират в структурите на Европейския съюз. Сред тях на четвърто място е Бургас, което е в известна степен странно за един град, отворен към морето и света.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |