В новините
 
22.08.2007 08:47   Новината е видяна 4650 пъти
Принципът "copy-paste" за плоския данък не върви

Финансистите Светлана Найденова и Стефан Ненов представиха мнението си относно въвеждането на плоския данък у нас. Този данък ще коригира несправедливостта при облагането на едноличните търговци. Данъкът трябва да бъде съобразен с реалната ситуация в страната

 

 

 

 

 

Няма достатъчно яснота около въвеждането на плоския данък у нас. Това становище беше изразено от финансистите Светлана Найденова и Стефан Ненов - регистрирани одитори, членове на Института на дипломираните експерт - счетоводители /ИДЕС/ по време на пресконференция на тема: "Мястото на плоския данък в съвременното данъчно облагане в България! Как предлаганият от правителството нов данък ще се отрази на доходите на физическите лица?".

 

 

Финансистите поставиха въпроса за повече информираност в обществото по отношение на новите данъчни правила.

 

 

10-те процента са "безпрецедентна данъчна ставка", заявиха финансистите. Плоският данък освен това поставя при равни условия всички данъкоплатци у нас. Сред позитивните ефекти, които очакват финансистите от въвеждането на новия данък, е и намаляването на данъчната бюрокрация чрез опростяване на данъчните декларации.

 

 

Сред негативните ефекти, които бяха посочени на пресконференцията, е фактът, че най-сериозно данъкът ще засегне групите хора, които имат минимален доход до 200 лв. Ако бъде премахнат необлагаемият минимум, хората с доходи между 200 и 300 лв. ще бъдат допълнително обременени. Затова финансистите предложиха необлагаемият минимум да бъде запазен за известно време, а не да бъде премахнат напълно.

 

 

"Вярвам, че българският законодател е изминал дълъг път и съм убедена, че ще намери верния баланс между данъчната политика и социалните аспекти", заяви Светла Найденова.

 

 

Въвеждането на плосък данък от 10 процента от началото на 2008 година ще коригира несправедливостта при облагането на едноличните търговци, смята Стефан Ненов. В момента едноличните търговци текущо се облагат по Закона за корпоративното подоходно облагане, където данък печалба е 10 процента. Те обаче са задължени да подават годишни данъчни декларации по закона за данъците върху доходите на физическите лица, пише Дарик радио. Така в края на годината се облагат още веднъж с по-висока ставка.

 

 

Най-ниското стъпало в скалата е 18 на сто, следва 20 процента и най-високата ставка е – 22 на сто. Според Ненов с въвеждането на плосък данък от 10 процента данъкът, който ще плащат едноличните търговци както месечно, така и годишно ще е в един и същ размер. "Ако всички облекчения, които сега се ползват при облагането на личните доходи, отпаднат данъчната тежест ще се увеличи, каза Светлана Найденова.

 

 

Този подход от своя страна няма да е правилен, тъй като налог ще се начислява не върху доходите, а върху приходите. За да няма увеличение на данъчното бреме за хората с най-ниски приходи, одиторите предлагат да се запази някакъв размер на необлагаем минимум. Те не подкрепят предложението да се дават допълнителни средства, с които да се компенсира по-високия данък, тъй като ще се увеличат разходите по администрирането.

 

 

Найденова още добави, че въвеждането на данъка не трябва да бъде самоцел. "Един данъчен закон трябва да бъде точен, ясен и справедлив", смята одиторът.

 

 

Освен това, финансистите изразиха стоновището, че данъкът трябва да бъде съобразен с реалната ситуация в страната и да бъде адаптиран към нея. По думите на Ненов, правителството не бива да действа на принципа copy-paste и директно да взаимства от друга икономика, като го внедри у нас. Според него етапът, в който се намира страната ни, е подходящ за въвеждането на плоския данък. 15 са страните, в които има плосък данък, като в пет от тях са го въвели от началото на тази година. Това са бивши комунистически страни, като единственото изключение е Исландия, в която обаче единната данъчна ставка, въведена през 2007 година, е 35,7%.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |