В новините
 
23.08.2007 07:32   Новината е видяна 5161 пъти
Царево-културният център на юг от Бургас
Стартира Международният младежки фестивал за изкуства “Музите”
Второто издание на Международния младежки фестивал за изкуства “Музите” бе официално открит във вторник в Царево от кмета на общината инж. Петко Арнаудов. Той заяви, че ръководството на община Царево има амбициите и желанието да я превърнат в най-големия културен център на Южното Черноморие. “Мисля, че поредното мероприятие - фестивалът на музите, който вече се превръща в традиция както празниците на литературата - едното в началото на лятото, другото в приключването на сезона, показва, че ние имаме сериозно желание да развиваме не само морския туризъм, но и културния туризъм на територията на общината”-допълни инж. Петко Аранаудов. Според него в Царево живее духовността.
До участниците във форума бе изпратен и поздравителен адрес лично от министъра на културата Стефан Данаилов. Те бяха приветствани от евродепутата Маруся Любчева.
Фестивалът е един своеобразен младежки форум на изкуствата, който събира млади творци от цял свят. Участниците представят културните традиции на своите държави. По време на проявата те имат възможност да създадат помежду си творчески и приятелски контакти. Фестивалните дни се превръщат в пъстра палитра на всички видове изкуства в концерти, спектакли, пърформанси, презентации и хепънинги. Фестивалът няма състезателен характер, а е неформален обмен между млади творци.
Тазгодишното издание на празничната проява е под патронажа на евродепутата Кристиян Вигенин, който се очаква да пристигне за финалните концерти на участниците. То се осъществява с подкрепата на Министерство на културата и Министерство на образованието. Съорганизатор на проявата е Община – Царево.
На тазгодишното издание на фестивала ще вземат участие 600 младежи от 30 формации в шест различни артистични области като театър, музика, литература, изобразително изкуство, фотографии и танци. Българските преставители на форума са от София, Враца, Пловдив, Благоевград, Бобов дол, Пазарджик, Смолян, Банкя, Кнежа, Козлодуй, Ямбол, Лом, Перник и Царево. Специални гости са младежите и девойките от танцов състав “Слънчев лъч” - Северна Осетия, Кавказ.
Тази година участниците в изявата са двойно повече, в сравнение с първото издание на форума през миналата година. Тогава 360 младежи на възраст от 13 до 30 години радваха публиката в Царево и ваканционно селище Лозенец.
Тази година в програмата са включени разнообразни и интересни прояви, които ще впечатлят жителите и гостите на Царево и черноморските селища в общината.
Желанието на организаторите е фестивалът да се превърне в традиция и има амбицията да е най-големият форум за младите таланти на българското изкуство. Посланието на форума е “Нека да почистим изкуството”. Артистичният директор на фестивала Георги Врабчев и изпълнителният директор Михаил Стегарев изказаха специални благодарности за подкрепата на кмета на Царево инж. Петко Арнаудов, който е застанал зад тяхната идея и тя вече е факт. Георги Врабчев подчерта, че голямата цел на проявата е общуването между всички талантливи млади хора. Михаил Стегарев допълни, че специалният подарък за всички участници ще бъде концерт от барокова музика. Той ще бъде изпълнен от най-добрия български състав, специализиран в интерпретация на музика от тази епоха - Консорт за старинна музика Concerto antico на плажа в село Лозенец.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |