В новините
 
25.08.2007 07:30   Новината е видяна 4150 пъти
Създава се изкуствена атака срещу туризма в Слънчев бряг
Комплексът е създаден и винаги ще бъде предназначен за масовия турист, заяви Малина Стратиева, изпълнителен директор на държавното дружество в курорта.

Безкрайно много писания излязоха наяве както по чуждите, така и по нашите медии за колапса, пред който е изправен Слънчев бряг. Ако допреди години според тях бурното строителство гонеше туристите, днес на преден план е алкохолният туризъм, който разваля имиджа на курорта. Тенденциозното отношение на мнозина към мегакомплекса не е новина, нито е от вчера. През същите тези години обаче, в курорта прииждаха все повече и повече туристи противно на всеобщото схващане, че бетонните мастодонти ще останат празни.
"Срив на туризма в Слънчев бряг няма и няма да има", категорична е Малина Стратиева, изпълнителен директор на държавното дружество в курорта. Според нея комплексът е създаден и винаги ще бъде предназначен за масовия турист. Въпреки че повечето инвестиции бяха вложени в изграждането на четири и пет- звездни хотели, част от звездите се губят още при споменаването на държавата ни като дестинация, летището ни и пътят до самата база. "България като пазар в момента независимо от услугите , които предлага се намира в долната част на кривата", каза Стратиева.
Нейното мнение е, че през последните години всеки, който е надушил, че в туризма има хляб, се е втурнал да строи хотел.
"Една голяма част от хората тук, които се занимават с туризъм, нямат представа от този бизнес. Тези хора са вложили много средства в нещо, за което са си направили предварителни сметки, които сега не им излизат", коментира тя.
Именно тези бизнесмени, на които не им е провървяло в пазарния принцип "пари-стока-пари прим", в момента дават квалификации за курорта и създават негативното отношение.
"Направи ми много лошо впечатление след като председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова коментира, че много хотели ще фалират. Във всяка индустрия има фалити. Всеки един бизнесмен фалира от некомпетентност, а не защото някой друг не му е свършил работата или не му е разяснил нещо."
Нито държавата, нито общините са длъжни да контролират и гарантират нечии инвестиции и риска от тях. Според нея на туристическия пазар предстои пренареждане на играчите и картите. Компетентните ще закупят бизнеса на лаиците, но това едва ли ще даде отражение върху броя на летовниците.
"Туризмът е наука, а оцеляването е еднакво трудно както във всички сфери на икономиката", каза тя.
Бумът в туризма отмина "Имаше бум в последните пет години. Разшири се старата база, построи се нова, привлякоха се много туристи. Ако хотелиерите са си правили сметките на базата на бума, просто са сбъркали, това не са реални изчисления", обясни Малина Стратиева.
Търсенето вече е спокойно и перманентно. В момента туристите са около 320 000 на територията на община Несебър. Според нея е естествено при това стълпотворение на летовници да има значителна част инциденти, много проблеми, неприятни случки. Тъжното е, че мнозина черпят дивиденти от това.
"Създава се изкуствен смут в медиите, правят се редица атаки срещу курорта", обясни тя. Според нея такъв е бил и случаят с истерия около презастрояването на дюните в комплекса. Въпреки категоричното изказване на строителния министър, че няма подобни инвестиционни намерения, хотелиерите са представили скици, архивни документи, които нямат нищо общо с действителността.
"Всеки може да си поръча проект, но този проект ще има реализация едва след подписите и печатите на редица институции. Никой не може да забрани на човек да рисува, а този проект, който беше показан, беше просто една рисунка", категорична е Малина Стратиева.
Хотелиери от Съюза на собствениците преди години са искали от строителното министерство да им се узаконят басейните на дюните под формата на концесия на част от плажа. Според шефката на "Слънчев бряг" АД именно тези документи са били разигравани в публичното пространство като опасност от застрояване на дюните.
"Самият факт, че в момента някой изкарва тези толкова стари и неактуални писания и започва да създава смут показва, че определено има тенденциозно отношение към комплекса. За мен лично, това са чужди интереси, които имат за цел да отблъснат туристите от Слънчев бряг. Това са интереси на конкурентните ни пазари, обясни Стратиева.
Ommyk нататък ще бъде трудно
Това е прогнозата и мнението на Малина Стратиева за развитието на курорта. България е привлякла определени туристически пазари, отблъснала е други. Много хотелиери ще претърпят сътресения. Много са и нещата, които се набиват като трън в очите на туристите. Временните постройки са един от основните проблеми. Докато ги има, петзвездните хотели нямат място в курорта. Над 10 000 са временните постройки на територията на Слънчев бряг. Дали от алчност и желание за бързо натрупване на капитали, хотелиери от "съзвездието"
на големите отдадоха част от зелените площи за солени суми на търговците. Концесионерите на плажа разположиха всевъзможни атракции, но не и чадъри и свободен достъп за летовниците. Наемите на временните заведения в курорта започват от 100 000 лева и достигат половин милион, ако са на по-атрактивни места. За терен на Северния плаж на комплекса за бънджи или джетове пък търговци са броили по 18-20 хиляди евро на сезон. Собствениците на скутери, които разхождат по море туристите, броят по 15-20 хиляди евро на концесионерите. Наемите за временните бараки от талашит са около 15 хиляди лева, а за по-масивните по плажната алея - от 15 до 25 хиляди евро.
Така от събирането на наеми мнозина трупат крупни печалби за сметка и на плажа, и на зелените площи."Всички тези временни обекти създават впечатлението за презастрояване, липсата на въздух в курорта. И в същото време с наличието им, цената на туристическата услуга бързо лети надолу", категорична е Малина Стратиева.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |