В новините
 
07.09.2007 10:16   Новината е видяна 4867 пъти
Искат музей на киното в Бургас

Първите бургаски посетители на изложбата, разположена във фоайето на Бургаската опера, с удоволствие позираха с атрактивните костюми, оръжия и аксесоари на български владетели като хан Аспарух, хан Крум и други. Експозицията ще бъде в града до 21 септември.
Снимкa Тодор СТАВРЕВ 

      Повече от 500 експоната на уникални костюми, реквизит и оръжие от любими български филми са атракция в Операта благодарение на финансовата помощ на Зартов 
      Бъдещият уникален музей на българското кино да бъде изграден в Бургас – това предложи кметът Йоан Костадинов. Това би било признание към града, където са родени незабравими български актьори, радвали поколения зрители. Окончателното решение обаче в кой град ще бъде осъществено намерението на Киноцентъра да създаде музея ще бъде взето от министъра на културата Стефан Данаилов. За момента освен от Бургас покана има и от Русе, където се е осъществила първата кинопрожекция в страната. Това стана ясно по време на откриването на изложба с уникални исторически костюми, реквизит и оръжия, която бе показана вчера във фоайето на Бургаската опера. Гостуването на експозицията е финансирано от областния лидер на Движението за социален хуманизъм /ДСХ/ Ивайло Зартов, който е осигурил 3500 лева, за да може бургазлии да се докоснат до духа на българското кино.

      Изложените облекла, мебелите, оръжията пренасят посетителите в автентичната атмосфера на класически филми като „Хан Аспарух“, „Време разделно“, „Златния век“ и т.н. Забележителни са показаните тронове и облекла на български владетели като този на хан Крум от „Денят на владетелите“, на Борис I от едноименния филм. Впечатляваща е изложената чаша на Крум от черепа на византийския император Никифор. Пресъздаден е напълно българският бит от „Тютюн“ и т.н. Едновременно със запомнящите се костюми, оръжия, вещи организаторите са изложили и работни фотоси от любимите на поколения българи филми с лицата на емблематични за киното артисти. Изложбата наднича и зад кулисите, като показва и техниката, с която са снимани първите наши ленти. Първите посетители в Бургас с удоволствие позираха с атрактивните костюми, корони и оръжия.

      „Това е историята на българското кино откъм реквизит, която може да разказва за значими филми, роли и артисти, които остават в паметта на зрителя. Затова трябва да се цени и подпомага“, каза Ивайло Зартов, за да се мотивира за подкрепата, която е оказал на организаторите.

      Тази експозиция е част от дарението, което още в началото на 2006 г. „Бояна филм“ направи на Националния исторически музей, като идеята е да се отдели и специален музей на киното. Колекцията ще остане в Бургас до 21 септември.

      Организаторите използват атракитивността на изложбата, за да се провеждат уроци по история и родолюбие на ученици от всички класове, като младите хора имат възможност да присъстват и на прожекции на филмите, запознаващи ги с миналото на страната ни.

      Идеята е ценната колекция заедно с Панорама на българските филми да бъде представена и в някои европейски столици, а също така и да гостува в страни с български общности като например Македония, Сърбия, Молдова, Русия, а и дори САЩ, Канада и Австралия, ако намерението срещне подкрепа от страна на българския бизнес, казаха от Киноцентъра.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |