В новините
 
06.09.2007 10:47   Новината е видяна 2038 пъти
Над 800 млн. евро инвестираха в Созопол

Повишават кредитния рейтинг на общината
      Трайното икономическо оживление превръща Созопол в едно от най-предпочитаните места за инвестиции – сочат статистическите анализи.
      За изминалите четири години в проспериращата община са били вложени повече от 800 млн. евро частни капитали.
      Според кмета на общината Веска Караманова доброто взаимодействие между бизнеса и общинската администрация води до много висок икономически ръст.
      Логистичната подкрепа, която оказва общината на инвеститорите, за изграждането на електропроводи, трафопостове, водопроводна и канализационна мрежа, оперативността на общинските звена при включването на нови терени в регулация предизвикват сензационно високи темпове на нарастване на цените на недвижимите имоти.
      От нива 9-12 долара за кв. метър през 2003 год., през 2007 год. вече терените се търгуват при ценови нива 90 – 130 евро за кв.м.
      За тези четири години бизнес климатът се подобри изключително много – смята кметът Веска Караманова.
      Според агенциите за недвижими имоти цените в района на местността Буджака са се увеличили за този период от 60 – 90 евро на 250 евро на кв.м след включването на терените в регулация.
      Общо над 710 000 кв.м са били застроени за времето от 2003 до 2007 год.
      Строителните дейности са изцяло съобразени със строгите изисквания на общината за ниска плътност на застрояване и ниска етажност на сградите. По този начин се гарантира запазване на екологичното равновесие и на уникалната природа на Созопол.
      Като резултат от мащабните инвестиции са изградени редица знакови обекти като    разширението на Дюни, туристически комплекс „Санта Марина”, „Галатея 2002”, „Свети Никола”, „Мартинес” и проектите на „Главбулгарстрой”
      Печалбата остава в Созопол – смятат анализатори, които привеждат като доказателства за своята теза регистрацията на общо 1400 частни фирми в Созопол и 2300 в прилежащите селища.
      Това, от своя страна, е довело до увеличаване на заетостта. Свободните работни места, регистрирани от началото на годината в местното Бюро по труда, са 349, за разлика от 2003 год., когато са били едва 161. В същото време нивото на безработица в общината отбелязва значителен спад. От 13,12 % преди четири години, отчетеният към юли т. г. процент е 5,5.
      Като последица от добрия инвестиционен климат се достигна и до сериозно увеличаване на бюджета от 4 415 000 лв. през 2003 год. До 15 640 000 лв. за 2007 год.
      Целият екип на общинската администрация е изключително горд от резултатите на своя четиригодишен труд – смята Веска Караманова.
      Кметът на община Созопол определя като най-голямото признание за положените усилия предстоящото увеличаване на кредитния рейтинг на общината.
Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
Мебели Бургас | namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |