В новините
 
05.09.2007 11:01   Новината е видяна 2997 пъти
Порточанов катурна данъчния шеф на Бургас

Недялко Киров си замина, защото укри 1,7 милиона данъци на своя стар приятел

От Фактор
Териториалният директор на Националната агенция за приходите  в Бургас Недялко Киров е уволнен, а не просто освободен. Това стана ясно от официално прессъобщение, разпространено до медиите в сряда, ден след като областният всекидневник “Черноморски фар" съобщи, че заповедта му за освобождаване е разписана  от изпълнителната директорка на агенцията Мария Мургина.
Трудовият договор на Киров е едностранно прекратен, защото “не е успял да се справи с професионалните си задължения. В резултат от действията му се е формирало негативно отношение на обществеността към териториалната дирекция на НАП в Бургас, което се отразява на авторитета на институцията". Друга важна причина за отстраняването му е “неспособността да формира успешно работещ екип в дирекцията".
За временно изпълняващ длъжността териториален директор  е назначен досегашният му заместник Димитър Минчев.
 Така приключиха скандалите, които от месеци разтърсват данъчната служба, свързани с покровителството на Киров над длъжника на държавната хазна Христо Порточанов - негов близък приятел от младежките години. Само “Черноморски фар" и “Фактор" публикуваха в поредица от статии как почетния гражданин на Бургас и общински съветник Христо Порточанов е бил ревизиран в продължение на една година и как е установено, че е заобиколил закона, укривайки данъци за над 1,2 млн.лв. без лихвите. По тази схема  Порточанов-баща беше прехвърлил чрез дарение акциите си във футболния клуб “Нафтекс" на своя син Божин. По друга схема разкрихме как е получил като дар от 31-годишен мъж, нямащ никаква родствена връзка с него апартамент, гараж и офис за стотици хиляди левове на ул."Страхил"7. Разкрихме също и как е намерил вратичка в съдебната система, за да вдигне възбраната на три недвижими имота, служещи като обезпечение срещу водени срещу него съдебни дела.
По процедура ревизионният доклад, изготвен и предаден за подпис на Недялко Киров на 16 февруари т.г.  от екип в състав Стефан Иванов - главен инспектор по приходите и Мария Петкова - старши инспектор по приходите,  трябваше да бъде връчен на данъчно-задълженото лице веднага, за да се върви към изготвянето на акта за облагане.
От февруари до деня, в който Киров беше данъчен шеф на Бургас, Христо Порточанов - една от най-публичните фигури в обществено-политическия и спортен живот на града ни, продължаваше да бъде неоткриваем. В издирването му  трябваше да се включи и МВР, до чиято дирекция беше изпратено официално писмо за съдействие от ревизиращия екип, но още на следващия ден след получаването му, Киров изпрати втора депеша, с която поиска от полицаите да не се намесват.  
В средата на юли нервите на главния инспектор Стефан Иванов, който  ръководеше данъчното разследване, обхващащо период от пет години и приключило с 24-страничен доклад с мнение да се съберат от Порточанов общо 1 762 641,37 лв. заедно с лихвите, не издържаха и той  подаде оставка. Причините бяха в това, че Киров с месеци е притискал подчинения да унищожи констатациите и да излезе с мнение, че случаят “Порточанов" трябва да приключи с нулев облагателен акт.
В оставката, депозирана пред Мария Мургина на 17 юли, Иванов написа следното:    Не съм съгласен с начина  и методите на ръководене на ТД и НАП - Бургас от страна на нейния директор. Станах свидетел на толкова абсурдни и безпринципни вмешателства в работата, решения, действия и бездействия, че изградената ми ценностна система не ми позволява да продължавам да работя в структура, която се управлява по този начин.
За да не бъда голословен, ще изложа някои факти от случилото се по време на ревизията: деликатно внушаване на лично мнение по време на ревизионното производство от страна на г-н Киров относно липсата на основание за облагане на лицето Христо Порточанов.  След изготвяне на Ревизионния доклад и появилия се проблем с връчването му на Христо Порточанов, бе изготвена докладна записка до директора на НАП - Бургас. Със същата бе поискано съдействие от органите на ОДП - Бургас за осигуряване на присъствие на ревизираното лице. Освен че от страна на г-н Киров не бе взето никакво отношение по проблема, то при поискано съдействие от органите на ОДП - Бургас, от страна на неговия заместник г-н Минчев, същото бе отменено с повторно писмо по устна заповед на директора. При повторно подновяване на производството /същото бе спряно на фаза Ревизионен доклад след резолюция на г-н Киров/, отново с докладна записка бе поискано съдействие от органите на ОДП - Бургас за връчването на доклада. И по тази докладна не бе взето отношение от страна на директора на ТД на НАП.
Аз съм определен като компетентен орган за издаването на Ревизионния акт на лицето Христо Порточанов. На 13.07.2007 г., без изложени мотиви, съм отведен до производството от началника на отдел "Контролна дейност" при дирекция "Контрол". Решението за отвод ми бе връчено на 16.07.2007 г и на въпроса ми относно причините за това, ми бе отговорено, че е по резолюция на директора. Неясно по какви причини, на 16.07.2007 г. бе определен друг компетентен орган за издаването на Ревизионния акт. Считам, че направеният ми отвод е безцеремонно вмешателство в ревизионния процес и същият е породен единствено от факта, че с директора на НАП - Бургас сме на различно мнение относно необходимостта от облагане на лицето, ревизирано от ръководения от мене екип...
Абсурдите и нелоялните действия към подчинените от страна на директора на ТД НАП - Бургас, с които се сблъсках по време на гореописаното производство, ме накараха да си направя равносметка и да стигна до извода, че системата на НАП, ръководена по този начин, не отговаря на представите ми за една европейска структура. Не желая да нарушавам принципите си и променям мирогледа си и по тази причина считам, че за мен е по-добре  да бъда освободен като служител на НАП и да търся реализация на друго място".
Редакцията разполага с копие от оригинала на пълния текст.
Още в същия ден и час, след като Мургина се запозна с мотивите за тази оставка, тя обеща пред наш репортер веднага да информира финансовия министър Пламен Орешарски и да вземе незабавни мерки. Мълчанието и двамата по скандала, станал достояние на целия град, продължи близо два месеца.
В това време, подчинените й написаха серия от жалби срещу своеволията на директора и през последните дни даже не криеха текстовете им от медиите: “Работим в непрестанен стрес, проблемът отдавна не е само Христо Порточанов - натрупани са десетки сигнали за тенденциозно водене на ревизии срещу фирми. Директорът буквално ни диктува как да се произнесем в ревизионните актове, на неговия компютър са качени всички по-важни данъчни производства, за да разполага той с информация за лични цели.
Чувството за недосегаемост у Христо Порточанов стигна връхната си точка в началото на август с изпратено до редакцията ни заявление, в което ни заплаши със съд, ако не му се извиним.
“Безспорно и окончателно е установено от данъчната администрация, че не дължа каквито и да било данъци, в т.ч. и за извършеното от мене дарение на акции. Направените публикации накърняват доброто име, с което се ползвам в обществото, дори е направена връзка с бъдещето на политическата ми кариера...В случай, че откажете исканото от мен извинение, ще бъда принуден по съдебен ред да претендирам обезщетение в размер на цитираната във вашия вестник сума"/т.е. 1,2 млн.лв.-б.р./
Ние, спазвайки Етичния кодекс на българските медии, публикувахме заплахата на Порточанов миналата седмица, без да я коментираме.   Бяхме наясно, че чадърът над "обидения" Порточанов е разтворен и че ревизионния доклад срещу него е пратен в кошчето на приятеля му Киров.

 

Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
Мебели Бургас | namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |