В новините
 
07.07.2007 16:52   Новината е видяна 3670 пъти
Проектът Супер Бургас
Бургас най-после ще има своя морска гара. Тя ще бъде част от така наречения единен пътнически център, който ще бъде изграден в крайморския град. Това предвиждат и трите проекта, които са предложени на обществено обсъждане.
Идеята предвижда да бъде създадена зона за обществен достъп до транспортния възел, обединяващ трите вида превоз – железопътен, автобусен и морски. Проектът е разработен по модела на големите европейски пристанищни градове.
Както подчерта в Бургас министърът на транспорта Петър Мутафчиев, това ще бъде първият в България интермодален транспортен комплекс. Следващият ще бъде изграден във Варна. "Реализирането им ще допринесе изключително за развитието на туризма и за стимулиране на бизнеса", каза Мутафчиев.
За финансиране на проектите се предвиждат две възможности – от структурни фондове на Европейския съюз или чрез публично-частно партньорство.
Трите идейни проекта за крайбрежната зона на Бургас са създадени от три архитектурни ателиета – студио Мотто (арх. Десислава Стоянова и инж. Марияна Сърбова), Зодиак (представлявано от арх. Тодор Тафров) и Бургаска строителна асоциация (представлявана от арх. Никола Ликоманов).
Те предвиждат преместване на съществуващата автогара, за да се отвори централната пешеходна улица Александровска. Точно този детайл обаче стана причина за атаки от страна на останалите архитекти. Позициите за изграждане на  подстъпите към зоната са другите моменти, които предизвикват дебати.
Първият проект на студио Мотто предвижда основните подходи да са от главната пешеходна улица Александровска, от Морската градина и от улица Фотинов. Екипът предлага пешеходен мост като естествено продължение на главната пешеходна улица Александровска и второ пешеходно ниво в района на Морската гара. Интересни детайли са яхтеното пристанище, разчетено за 300 плавателни съда, и луксозен хотел, съчетан със спортен център, собствен яхтен пристан и зелени площи.
Част от идеята за обединение на зоните в единен комплекс са козирките, които напомнят за разперени крила на гларуси.
Вторият проект – на архитектурното бюро Зодиак, предлага за център и ос на групата две високи сгради, едната от които с административен характер, а другата – с хотелска част.
Екипът предлага атрактивен вид на Морската гара, като до нея се достига пешеходно по мост, който от едната страна започва на ниво кей, а от другата страна на брега преминава в двуетажна сграда. По мнението на специалисти силуетът на постройката наподобява прочутата конструкция на операта в Сидни.
Като връзка между новата и централната част на града с Морската градина се явява зелена зона, която е и буфер между морето и новите административни сгради. В тази зона има олекотени сгради с туристически характер – комплекс от малки търговски обекти и заведения.
Третият проект на Бургаската строителна асоциация предвижда ул. Александровска да пресича булевард Булаир, който в най-натоварената си част е вкопан в ул. Фотинов малко след Бургаската жп гара.
Морският терминал ще бъде на два или три етажа. Пътниците ще бъдат посрещани на първи етаж и след митническа проверка ще слизат на ниво партер, откъдето ще бъдат извозвани към Авторага-юг. Мястото на Автогарата е предвидено на мястото, където сега се намира спортната площадка Васил Левски.
Като огледален образ на пътническия терминал е проектиран Търговско-развлекателен и детски комплекс, богато озеленен и преливащ към Морската градина. В южната част има аквариум.
Излизането на града на морето и на брега на пристанището е отдавнашна идея на бургаските градостроители и те се надяват проектът да бъде осъществен в близките пет години. В същото време се чуват гласове в защита на търговските функции на пристанището. Необходимостта обаче да се търси финансиране от европейски фондове предопределя изискването към проектите, водещото начало в тях да бъде устойчивото развитие на града.
в-к Дневник




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |