В новините
 
19.09.2007 04:27   Новината е видяна 5138 пъти
В Созопол удължават сезона с научен и конгресен туризъм

Конгресният, научният и културният туризъм могат да удължат сезона в Созопол с поне месец. Това заяви Панайот Рейзи, председател на общинския съвет, в приветствието си към участниците в откриването на Дните на науката на Техническия университет-София в петък в крайморския град.

      “Много се радвам, че заложихте на Созопол – ТУ има 33-годишна връзка с града, а подобен научен форум е начинание за години напред. Вие ще допринесете за развитието на града, защото поставяте началото на конгресния туризъм”, подчерта г-н Рейзи.

      Според него и фестивалът “Аполония”, и конгресните форуми, и зараждащият се научен туризъм могат да удължат с още поне месец летния сезон в Созопол. В тази връзка той характеризира и последното решение на общинския съвет да се предостави терен на Софийския университет за изграждане на ботаническа градина. Градината ще бъде изградена съвместно от СУ "Св. Климент Охридски” и общината на площ до 100 дка, гласи решението. Съветниците задължиха кмета на общината да предприеме необходимите действия за изпълнение на това решение.

      “Оставяме на университетските специалисти да определят какъв тип градина може да се изгради. Община Созопол разполага както с подходящи терени за тази цел, така и с подходящи климатични условия”, коментира Рейзи.

      “Ако държавата не промени радикално подхода си към висшите училища - инженерното образование е на път да си отиде”, това заяви проф. Камен Веселинов, ректор на Техническия университет.

      Искаме да привлечем вниманието към необходимостта да се промени радикално подходът на държавата към висшите училища, към висшето обучение на инженери конкретно, към науката във висшите училища, подчерта ректорът.

      Според проф. Веселинов средната възраст на преподавателите е 50 години, а на професорите -дори над 60 години, и като се има предвид, че един преподавател не се изгражда за година-две, мерките трябва да са незабавни, за да се изгради макар и със сътресение, в рамките на десетина години, нов перспективен преподавателски корпус.

      Дните на науката включват редица научни форуми, организирани от ТУ и община Созопол, сред които симпозиумът "Метрология и Метрологично осигуряване 2007", конференциите "ТУ–София – водещ научен и образователен център", "Машиностроителна техника и технологии, МТФ "2007" и "Енергия. Екология. Комфорт. Самочувствие" ЕМФ "2007, дискусията "Проблемите на транспорта в Обединена Европа" и др.
http://far.bourgas.org/more_news.php?id=7202





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |