В новините
 
21.09.2007 04:46   Новината е видяна 5536 пъти
Паметникът на Св. Николай Чудотворец - един от новите символи на Бургас

Община -Бургас продължава традицията за съхраняване и изграждане на паметници-символи на нашия град. В средата на октомври ще бъде официално открит паметникът на покровителя на морския ни град Св. Николай Чудотворец в центъра на Бургас, на мястото на Старите хали.
Вчера кметът Йоан Костадинов лично посети обекта, за да се запознае докъде е стигнала реализацията на проекта.
До момента е изграден постаментът,, предстои да се монтира и релефното изображение на светеца. Паметникът ще представлява икона на Св. Николай Чудотворец, изображението ще се вижда и от двете страни.
Автор на проекта е скулпторът Иван Бахчеванов.
Кметът на Бургас Йоан Костадинов заяви, че идеята е да се направи паметник на покровителя на Бургас Св. Николай Чудотворец, покровител и на рибари, търговци, моряци. “Мисля, че това ще бъде един от новите символи на нашия град. Надявам се до средата на октомври да бъде завършен, за да му се радваме всички”-допълни кметът Костадинов.
Средставата за реализацията на проекта са 59 хиляди лева и са заложени в строителната програма на Общината, гласувана от Общинския съвет. Йоан Костадинов се учуди, че с малко средства се изгражда един впечатляващ постамент.
През последните години Община- Бургас инвестира доста средства в облагородяването на градската среда и развитието на културата и духовното наследство на бургазлии.
“Ние сме бургазлии и трябва да поддържаме самочувствието на гражданите и бургаския характер. Затова създадохме символи на нашия град”-допълни кметът Костадинов.
В Бургас предстои да бъдат открити още два паметника. Това са войнишкият паметник и паметникът на моряка, който се строи в морската градина. Той ще се изгради на ската към мостика и всички кораби, които влизат в залива, ще го виждат отдалеч.
На обновения площад на мястото на Старите хали е изграден и Туристически информационен център, който функционира от юни, но предстои неговото официално откриване през следващите дни. Вчера кметът Йоан Костадинов посети и центъра, където се запозна с неговата дейност. През центъра ежедневно минават гости и туристи на Бургас, които се запознават с културните и природни забележителности на града и региона, както и с развлеченията и местата за отдих. Кметът каза, че скоро в списъка на културните забележителности ще се прибавят и новите символи на Бургас.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |