В новините
 
17.10.2007 10:32   Новината е видяна 394293 пъти
Бирници погват частните уроци

Нов удар под кръста, за да спрем стачката, скочиха синдикатите

Бирници погват черния бизнес на учителите. Между 750 и 850 млн. лв. се вадят годишно от частни уроци. Тези доходи изобщо не се декларират от преподавателите, алармираха експертите от Института за пазарна икономика. Грубите сметки показват, че ако върху тези пари се плащат данъци, в хазната ще влязат поне 160 млн. лв. Кабинетът обмисля идея да започне проверки на учителите за доходи под масата.

Това е поредният опит на властта да ни притисне, за да прекратим стачката, скочиха синдикатите. Лично премиерът Сергей Станишев се включи вчера в преговорите за даскалските заплати, но резултат няма.

Учители вадят 850 млн. лв. на черно

Даскали се топят кой крие приходи от частни уроци

Учител, доносник, учител, доносник. Така ще се преброяват даскалите, ако данъчните спазят заканата си да подпукат за налози всеки, който дава частни уроци.

Преподавателите масово не декларират парите, които взимат от домашните посещения при децата. Това установи справка в пловдивския клон на НАП, направена по поръчка на "Стандарт". В града под тепетата поголовно се дават допълнителни часове на частни начала, но на пръсти се броят преподавателите, които са подали декларация за този вид услуга и са си платили налозите върху допълнителния си труд.

Няма система, която да следи учителите, даващи частни уроци. Трябва да разчитаме на доброто желание на преподавателите да извадят на светло този вид доходи, обясниха данъчни служители. Те са категорични, че учителите, които дават частни уроци, са длъжни да декларират получените за това пари в графата услуги, извършени с личен труд. Те обаче не го правят, защото няма как да ги хванат. Затова има идея данъчни да обикалят школа и да търсят доносници сред ученици и преподаватели. Така деца и учители ще показват с пръст даскалите, които дават и частни уроци.

Между 750 и 850 млн. лева на година броят родителите за допълнителни знания на децата си. Парите отиват предимно за подготовката на малчуганите за влизането им в гимназии и университети. Това обявиха вчера от Института за пазарна икономика. Грубите сметки показват, че ако тези пари се облагат с данъци, в хазната ще влязат поне 160 млн. лв. Икономистите обясняват, че всъщност даскалите държат исканото увеличение на заплатите си в собствения джоб.

От Института за пазарна икономика обясниха, че родителите са принудени да броят парите за частни уроци заради лошото качество на образованието в школата. В една трета от общинските училища на учител се падат по 11 или по-малко ученици при средно за развитите страни 15. Това показва неефективност в образователната система, каза Светла Костадинова, изпълнителен директор на Института за пазарна икономика. Данните сочат, че на всеки 100 учители има 43 души непедагогически персонал.

Увеличение на учителските заплати със 100% ще доведе до 35% инфлация за 2008 г. Това алармира Димитър Чобанов, главен икономист в Института за пазарна икономика. По думите му двойният ръст на възнагражденията на преподавателите ще предизвика вълна от нови протести и ръст на заплатите в бюджетната сфера и субсидираните държавни предприятия със 70%, пенсиите с 35% и увеличение на заплатите в частния сектор с 50 на сто за 2008 г. 100-процентното увеличение на заплатите на учителите ще доведе до 2 млрд. лева допълнителни разходи за бюджета, каза Чобанов. По думите му като цяло разходите за бюджета от двойното увеличение ще бъдат 3,16 млрд. лева, но приходите от социални осигуровки и данъци ще се повишат с 1,15 млрд. лева. Това освен инфлация от 35 на сто на година ще предизвика и дефицит по текущата сметка над 30% от БВП, както и намаляване на чуждестранните инвестиции в страната, обясни Чобанов.

За да се избегне хиперинфлацията, от Института за пазарна икономика предлагат съкращение с 50% на лелките в школата, намаляване на учителите с 30 на сто и съкращаване с още толкова на чиновниците в МОН. Това би довело до икономии от 198 млн. лева. Ако хората в сферата на просветата "олекнат" със съответните съкращения, заплатите на учителите ще могат да се увеличат с 68%, каза Светла Костадинова от Института за пазарна икономика.

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |