В новините
 
17.10.2007 12:36   Новината е видяна 4870 пъти
Докато не стане вход за ВУЗ, матура не трябва да има, смятат ученици

Ученици от цялата страната започват протести срещу матурите.

Това съобщиха от Випуск "Единство" по време на пресконференция в БТА.

Ученици от 16 града в страната са против въвеждането на задължителните зрелостни изпити, защото според тях в този им вид те поставят дванайсетокласниците от различните видове училища в неравнопоставено положение.

В пресконференцията участваха Атанас Караджов от Първа езикова гимназия във Варна, Виктория Куцарова от Математическата гимназияв Пазарджик, Деница Дзипалска от 73 СОУ в София, Калина Желева от Първа езикова гимназия във Варна и Надежда Желева - родител.

В този формат матурите са ненужни, субективни и не доказват умения и знания, смятат от Випуск "Единство".

В подписката на интернет-сайта са се включили представители от 16 града и до момента са събрани над 3 хиляди подписа в подкрепа на искането за отмяна на матурите.

Ако исканията не бъдат изпълнени, родителите имат готовност да заведат съдебни искове срещу МОН, обявиха още инициаторите на протеста и уточниха, че до 20-тина дни исковете ще бъдат внесени.

Според тях законът за матурите противоречи на член 23, алинея 3 и 4 от Закона за народната просвета.

Протестите ще започват още в четвъртък-петък, казаха учениците и допълниха, че предстои да бъде уточнено как точно ще се проведат самите протести. По думите им те са избрали протестите, защото смятат, че това е най-подходящия начин да ги чуе обществото.

Предстоят разговори и с министъра на образованието.

„Проблем на самата образователна система е че има голяма разлика между училищата, трябва да има стандартизация, да има ясни критерии", смятат инициаторите на протеста.

По думите им материалът в изнесения примерен изпит по български език и литература в сайта на МОН не е изучен навсякъде. Работа на МОН е да направи тези изпити в един приемлив вид, смятат те.

„Законът нарушава нашите права. Ние сме за матурата, матурата е хубаво нещо, има я във всички европейски страни, но не е наложена по правилния начин",категорични са противниците на матурата.

Инициаторите на протеста заявяват, че:
„Докато няма ясни критерии за оценяване и оценката не стане входна за ВУЗ-овете, не трябва да има матура."

Ако матурата стане показател за знание и може да служи са критерий за подбор на кадри, ВУЗ-овете трябва да ги приемат като равнозначни на кандидат-студентските изпити, смятат учениците.

Според тях форматът на зрелостните избори трябва да бъде тест, но като тестовете, провеждани от международни институции - British council, от TOEFL.

"Такива тестове искаме", заявиха те.

Предлагаме матурите да бъдат проведени, тогава когато станат вход за ВУЗ. Проведена по начина, който е заложен сега, матурата не може да бъде унифициран изход от средното образование, допълниха протестиращите.

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |