В новините
 
29.10.2007 16:19   Новината е видяна 4502 пъти
Учителите отхвърлиха споразумението, стачката продължава

53% от педагозите в страната и 75% от колегите им в София са против предложението, до което синдикатите и правителството стигнаха в петък

Безсрочната ефективна стачка на учителите продължава, тъй като около 55% от педагозите в страната отхвърлят проекта на споразумение с МОН, заяви говорителят на Единния национален стачен комитет в образованието Николай Николов.

Той отбеляза, че към момента не са обработени всички протоколи по проекта от стачните комитети в страната.

По думите му от обработените досега данни за стачкуващите учители от провинцията 47,07% от тях са за предложението, а 52,93% са против. За София неокончателните данни сочат, че 25% от учителите подкрепят проекта, а 75% са против.

Николов съобщи още, че веднага се събира стачния комитет, за да направи последвалата стратегия след решението на учителите от страната. Той не изключи вероятността синдикатите отново да предложат вариант на споразумение.

Стачният комитет ще направи всичко възможно да поднови преговорите с правителството, увери говорителят.

Опити за манипулации не би могло да има, защото ние ще представим протоколите на всяка регионална структура на стачния комитет, заяви той, като подчерта, че учителите, които приемат предложеното споразумение, са в правото си на свободни граждани да започнат учебните занятия.

Николов не се ангажира с хипотеза как ще се развият нещата оттук нататък, но изрично подчерта, че стачният комитет няма право да прави нищо извън онова, което му дава мандатът на учителите и няма никакви други права освен делегираните.

Той посочи, че мотивите на учителите, които не са приели предложението за споразумение са били изключително разнообразни.

Николов отрече, че има гласове от страна на учителите протестите да продължат без синдикатите, като каза, че и в момента разговорите между профсъюзите и педагозите продължават.

Попитан кой носи отговорността за продължаването на стачката, той отговори, че в свободното общество всеки гражданин носи своята отговорност.

До този момент не сме отстъпили нито за един момент от етиката и толерантността, каза той, докато по думите му правителството е водило преговорите без особено съобразяване с исканията на Националния стачен комитет.

Проектоспоразумението, до което стигнаха синдикатите и правителството в петък, предвиждаше от 1 ноември средната брутна заплата за педагогическия персонал да стане 524 лв., а за непедагогическия - 283 лв.

От 1 юли 2008 г. има ново увеличение - за педагогическия персонал средната брутна заплата трябва да достигне 650 лв., като заплатите за непедагогическия персонал ще се увеличат пропорционално.

Учителите обаче се опасяват, че договорените средства няма да им бъдат реално изплатени, тъй като ангажиментът се поема от Министерския съвет, докато за да стане факт увеличението на заплатите им, трябва не министрите, а Народното събрание да одобри бюджета с по-големи разходи за образование.

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |