В новините
 
03.11.2007 09:11   Новината е видяна 2559 пъти
Архитектите са против превръщането на хотел "България" в търговски център

"Няма вариант, при който Националният институт за паметници на културата да съгласува разширяване на хотел "България"".

Това заяви директорът на института Георги Угринов по повод информацията, че инвеститорът "Гранд Хотел България", част от Би Ти Дивелъпмънт Сървисис, планира да го превърне в търговски център.

"Сградата е паметник на културата с национално значение и абсолютно всички работни проекти на инвеститора трябва да бъдат одобрени от института. До момента обаче няма постъпил проект", обясни Угринов.

Въпреки това той уточни, че има много случаи, при които без съгласуване с института започва строителство и преструктуриране на сгради и след това спирането на дейностите е много трудно.

В случая с хотел "България" не могат да се допуснат никакви мерки по преструктурирането му, защото той е национален паметник от много висок клас.

"Ако въпреки всичко започне разширяване на хотела, може да се стигне и до прокуратура", каза Угринов.

От Съюза на архитектите са изпратили декларация до президента, премиера, министрите на културата и на регионалното развитие, до Столична община и до инвеститора, в която се обявяват категорично против плановете за разширяването на хотела.

Сградата е построена през 30-те години на миналия век по проект на изтъкнатите български архитекти Станчо Белковски и Иван Данчов и е обявена за паметник на културата от национално значение.

Трябва да бъдат пресечени намеренията за физическото разрушаване и фактическата подмяна на сградата на хотел "България", пишат архитектите.

"Идеята да бъде преструктурирана сградата е криминално престъпление, защото тя е една от емблемите на столицата", заяви арх. Константин Бояджиев.

В София има някои сгради, които ако бяха построени в други европейски столици, щяха да бъдат в учебниците по архитектура, а не да се правят планове за разрушаването им, отбеляза арх. Танко Серафимов и за пример посочи освен хотел "България" сградата на БНБ, тази на Биологическия факултет на Софийския университет и разрушените вече ресторант "Ропотамо" и сладкарница "Фея".

Той добави, че трябва да се защити архитектурното наследство, защото в противен случай утре можем да видим, че някой надстроява и сградата на Софийския университет.

Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
Мебели Бургас | namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |