В новините
 
09.11.2007 06:11   Новината е видяна 6629 пъти
АРХАНГЕЛОВДЕН, 8 НОЕМВРИ

На 8 ноември православната църква чества събор на свети архангел Михаил.

Имен ден посрещат: Ангел, Ангелина, Архангел, Мила, Михаил, Михаила, Гавраил, Михо, Михаела,  Радка, Радко, Рангел, Райчо, Райна, Огнян, Пламен, Емилия, Емил, Милен, Хана, Ханко.

Специално поздравяваме нашите приятели: Ангел Иванов (Acho, Vorbis, Prascho), Милена Илчева (нотариус), Мишо Златев (мъж на Христина Секлемова), Мишо от Груви (който днес ще черпи всички посетители), Емилия Нашева (апелативен съдия и бивш кандидат за кмет на Бургас),


Денят на Свети Архангел Михаил - Архистратег (военачалник) на цялото небесно войнство от ангели и архангели, е вторият по значимост след Димитровден есенен празник на Българската православна църква.
В народната представа той е водач на небесните сили и се бори против тъмните духове ва земята. Наричат го още Вадидушник, тъй като вади душите на болните и стари хора.
Архангелската закрила е необходима на вярващите в духовно-нравствения им живот и в борбата с изкушенията. Свети Архангел Михаил символизира тържеството на доброто, на светлината, на справедливостта и се изобразява в църковната иконография с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола. В българската народна традиция Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека. Нему се е паднала задачата да отделя душата на човека от тялото, затова в съботата преди празника се прави Рангеловска или Архангеловска задушница, една от четирите големи задушници през годината.

 В съботния ден преди Архангеловден е Голямата Задушница. Наричат я още войнишка или мъжка, защото тогава се отдава почит на всички загинали във войните.
През тази година, Задушница е рано, на 1 ноември.
В много селища в България църквите носят името на свети Архангел Михаил и на този ден правят сборове. Прави се курбан от ялова овца или добре охранено шиле, може и овен.

Седмица след Архангеловден започва Коледният пост.

(стар наш приятел, на когото сме загубили следите).

Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |