В новините
 
12.11.2007 06:20   Новината е видяна 3390 пъти
Американци вярват в ренесанса на библиотеките ни
Проектът ни с участието и на Бургаската регионална библиотека е най-успешният досега. Без съмнение, той може да послужи като една отлична основа за бъдещи начинания, заяви вчера в Бургас г-н Робърт Андерсън, ръководител на проекта за обмен на библиотечен опит /ABLE/. Според него високата оценка се споделя напълно от посолството на САЩ у нас, което е важен факт, защото проектът е с финансовата подкрепа на Бюрото по образование и културни дейности на Държавния департамент на САЩ.

      Заедно с дългогодишните журналисти и преподаватели, включително и във Варна, Марк и Лора Хамилтън, Робърт Андерсън от вчера е в Бургас по повод финализирането на проекта. Сред най-важните цели на начинанието е да увеличи възможностите на българските библиотеки за осигуряване на обществени информационни услуги в онлайн режим за местната администрация и гражданите, както и да подобри разбирането и подкрепата на българското правителство и обществените лидери за ролята на библиотеките в демократичното общество. Това са подчертали американските гости и при вчерашната си среща със зам.-областния управител Мария Ценова.

      “Аз вярвам в ренесанса на българските библиотеки. Но е важно и всички политици и държавници – не само в Щатите и България, но и по цял свят - да осъзнаят нуждата от превръщането на библиотеките във високотехнологични информационни центрове на местните общности”, заяви вчера пред журналисти Робърт Андерсън. Според него именно в тази посока е нужна силната държавна и на местната власт подкрепа, а развитието на библиотеките трябва да върви паралелно с технологичното им развитие и повишаването на квалификацията на библиотечните специалисти.

      Робърт Андерсън е магистър по журналистика, 10 г. е преподавал в училищата в Айова. Бил е два мандата вицегубернатор на щата и дългогодишен член на сената, основател и първи изпълнителен директор на Института за мирни инициативи в Айова. Президент е на частната компания Global Ventures, чийто предмет на дейност е международен образователен обмен. Неговото мнение е, че благодарение на проекта американците са научили твърде много и бъдещето на американските библиотеки е в превръщането им в културни центрове по подобие на българските читалища.

      Във вторник в София предстои заключителна среща на българските библиотеки – участници в проекта, в чийто почетен съвет фигурират първата дама – Зорка Първанова, министърът на културата Стефан Данаилов, синът на Джон Атанасов и др.

http://far.bourgas.org/




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |