В новините
 
12.11.2007 06:34   Новината е видяна 4835 пъти
Шест областни ВиК дружества са с най-голяма готовност за създаване на публично-частни партньорства
Шест ВиК дружества в страната от всички 29 дружества с държавно и общинско участие покриват най-пълно критериите за създаване на публично-частно пратньорство. Това стана ясно на среща между заместник-министъра на регионалното развитие Димчо Михалевски и представители на Международната финансова корпорация, част от Световната банка, съобщиха от Министерство на регионалното развитие. Дружествата са в Стара Загора, Бургас, Пловдив, Плевен, Ловеч и Добрич.

Сред критериите, посочени от консултантите, са нагласа на обществото и бизнеса за приемане на новите условия, финансово състояние на дружеството, прогнозни промени в цените на услугата. Предстои избор на едно ВиК дружество, в което ще стартира пилотният проект за създаване на публично-частно партньорство. Заместник-министър Михалевски посочи, че публично-частните партньорства се опират на три стълба – политическа воля, готовност на потребителите да приемат услугата и на изпълнителите да я предоставят.

Димчо Михалевски посочи, че публично-частните партньорства в сектора ще се реализират единствено със съгласието и взаимодействие с местните власти. Фундаментът за старта на схемата за публично-частно партньорство е приемането на новия Закон за водоснабдяване и канализация, каза заместник-министър Михалевски. Проектозаконът ще бъде внесен в Министерския съвет до края на ноември, уточни той. Новият закон урежда няколко основни въпроса в сектора, сред които тези за собствеността на инфраструктурата, за отношенията с потребителите на услугата и функциите по регулирането на цените.

Изследването на Международната финансова корпорация е по Договор за създаване на възможности за партньорство с частния бизнес във ВиК сектора, който беше подписан между министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов и Андежело Делати, главен мениджър на Програмата за техническа помощ за Югоизточна Европа на Международната финансова корпорация. /БГНЕС

http://www.dnesplus.bg




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |