В новините
 
16.11.2007 05:14   Новината е видяна 4405 пъти
Проф. Иван Илчев е новият ректор на СУ

 
   

Проф. Иван Илчев е новият ректор на Софийския Университет "Св. Климент Охридски".

При балотажа проф. Илчев събра подкрепа от 218 гласа. До момента той беше декан на Историческия факултет в Алма Матер.

Проф. Илчев бе избран от Общото събрание на СУ на балотаж, където се състезаваше с проф. Иван Петков, декан на Химическия факултет, който получи 109 гласа.

Бившият вече ректор проф.Боян Биолчев връчи ключовете на университета на новия ректор проф. Иван Илчев.

Той каза, че получава ключовете на Алма Матер от един истински достоен ректор и заяви пред Общото събрание на СУ, че се надява след 4 години тези, които са гласували за него, да не бъдат разочаровани, а тези, които не са гласували за него, да са му повярвали, защото поема ангажимента за по-доброто развитие на университета.

Пред журналисти новият ректор заяви, че ще изпълни основното заложено в неговата програма, а именно СУ да подготвя мислещи млади хора.

В тази връзка той каза, че в настоящия си вид зрелостните изпити не могат да бъдат вход за университета. Когато се създаде външна единна оценъчна институция с високи критерии, тогава евентуално би могло.

Той беше категоричен, че не може кандидат-студентските изпити в СУ по български език и литература и история да бъдат само тестове, защото той не иска в университета да влизат млади хора, които са запомнящи, а иска мислещи млади хора.

Проф. Илчев подчерта, че ще работи активно с бизнеса, не само за финансово подпомагане на университета, а и за подготовка на кадри, като уточни, че все пак те ще бъдат главно от областта на природните науки. Той посочи, че ще продължи усилията на проф.

Биолчев за допълнително финансиране на СУ и развитието на научната дейност в него.

Помолен да коментира факта, че ректорът отново е от хуманитарните науки и дали това не е в ущърб на природо-математическите, проф. Илчев отбеляза, че точно природо-математическите науки са тези, които дават най-добри резултати в науката, а оттам и в бизнеса.

Запитан с какво ще започне работата си като ректор, той каза, че на петата минута откакто е на този пост не би могъл да отговори.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |