В новините
 
17.11.2007 17:32   Новината е видяна 2758 пъти
Поевтиняването на бул. Витоша вероятно се дължи на първата вълна мол-ове

Столичният булевард „Витоша“ падна до 32-ро място в годишната класация на консултантската компания Cushman&Wakefield за най-скъпите търговски улици в света. Средният годишен наем на квадратен метър в магазин на Витошка е 1200 евро. В миналогодишната класация булевардът е бил на 28-мо място, а през 2005 г. - на 22-ро.
В проучването попадат пет главни търговски улици в България и в четири от тях е регистриран спад. Това са столичните бул. “Витоша”, “Граф Игнатиев”, “Княз Борис І”и пловдивската главна търговска улица “Александър Батенберг”. Няма промяна в нивата на бургаската главна улица “Александровска”.
„Лекият спад в цените най-вероятно отразява успеха на първата вълна търговски центрове в София.”, коментира Ралф Холанд, директор проекти във Forton International, асоцииран партньор на Cushman&Wakefield за България. „Въпреки това търсенето на площи по бул. Витоша продължава да бъде по-голямо, отколкото улицата може да предложи, при това от страна на чужди търговски марки. Те предпочитат да навлязат в страната чрез главната търговска улица, преди да потърсят помещение в следващото поколение търговски центрове.”,допълни Холанд.
Докато наемните нива на магазини по главните търговски улици в България би трябвало да удържат на натиска на появата на модерни търговски центрове, по-второстепенните локации са под напрежение. Към момента само няколко търговски комплекса са готови, но има много проекти и се очаква обемът да нарасне бързо, се казва в резюмето за страната ни.

Град

Улица

Ед. мярка

Наеми
юни 2007

Годишен
ръст %

Инфлация %

 

 

 

 

 

 

София

бул. Витоша

EUR/м2/г.

1200

-16.7%

5.6%

София

бул. Граф Игнатиев

EUR/м2/г.

1020

-5.6%

5.6%

Пловдив

бул. Ал. Батенберг

EUR/м2/г.

780

-7.1%

5.6%

Варна

ул. Княз Борис I

EUR/м2/г.

960

-15.8%

5.6%

Бургас

ул. Александровска

EUR/м2/г.

900

0.0%

5.6%

По върховете на класацията няма голямо раздвижване. В света най-скъпата търговска улица за пореден път е Пето Авеню в Ню Йорк с годишен наем от 11 983 евро/кв. м.
„Пето авеню запазва доминиращата си позиция като търговска дестинация от висок клас за световни марки, които се стремят да утвърдят присъствието си на пазара”, коментира изпълнителният директор на Cushman & Wakefield Ню Йорк Жан Спигелман. Според него наемателите са готови да платят баснословни суми, за да си подсигурят позиции на Пето Авеню. Това е причината наемите на търговски площи там да се удвоят през последните 5 години (от 750 USD на 1500 USD за кв.м) .

В Централна и Източна Европа развитието на пазара на търговски площи е стабилно. Най-голям ръст е регистриран в Русия и Словакия, като и в двете страни наемите са нараснали с 25%. Наемите в Полша са скочили с 21,5%, подкрепени от силното търсене на първокачествени търговски площи. Средно за целия регион на ЦИЕ наемите са нараснали с 12,3%, като засега не се регистрират признаци на забавяне разрастването на сегмента.
Индия прави най-голям скок в класацията. За втора поредна година “Хан Маркет” в Ню Делхи бележи най-голям ръст на пазара на търговски площи. Улицата се намира в центъра на елитен квартал, в който живеят предимно дипломати, индустриалци, и администратори.
В заключение анализаторите отчитат, че не се наблюдава отлив на търсене на подходящи локации, независимо от очакваното забавяне на развитието в глобалната икономика през 2008. Търговците не са обезпокоени от това и запазват своя агресивен подход към пазарите.
Бел.ред: Информацията предстовя консултантската фирма.  Докладът на Cushman & Wakefield с класацията на най—скъпите търговски локации за 2007 е представен в Кан на MAPIC (Международен пазар за недвижими имоти). Той проследява нивата на наемите на търговските площи на 231 търговски локации в 44 страни, като осредненият годишен наем в глобален план е 1715 евро/кв. м.

Информацията в доклада е към юни 2007 г. Събрана  е от международните офиси на Cushman&Wakefield и техните партньори.

Данните са за наемите, изчислени на базова единица (лицева площ на витрината 6 метра и обща застроена магазинна площ от 25 метра). В наемните нива не са включени други разходи като местни данъци и такси, застраховка и други.

http://www.stroitelstvo.bg/news.php?m=details&id=18678

Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
Мебели Бургас | namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |