В новините
 
17.11.2007 18:35   Новината е видяна 8137 пъти
Художникът Стоян Цанев подреди 25 уникални платна в Художествена галерия "Петко Задгорски" в Бургас

"Спомен за детството", "Метафизичен пейзаж", "Минала любов", "Черния лабиринт", "Усещане за самота" са част от заглавията на мащабните 25 платна - масло и акрил на художника Стоян Цанев, подредени в голямата зала Художествена галерия "Петко Задгорски" в Бургас.
"Такава изложба не се случва всеки ден, тя се появява в определени периоди, когато иска да поднесе някакво послание на зрителите", каза изкуствоведката Пенка Седларска.
Тя добави, че за всички, които следят творчеството на Стоян Цанев, тази изложба е едно от големите му постижения и послание за мащабите на неговата духовност.
Зрителите идват в изложбената зала възторгнати и респектирани от мащабните внушения. Обикновено се разбират по-емоционалните неща в изкуството, но тази изложба е по-духовна и знакова.
Картините са на стойност от 3 до 5 000 евро. Някои откупки бяха направени още преди официалното откриване.
Само преди месец Стоян Цанев беше удостоен с най-голямата българска награда за живопис - "Захарий Зограф" и по традиция се представи със самостоятелна изложба в Самоков, родният град на иконописеца. Наградата бе възстановена след 15-годишно прекъсване през 2000-та година. Нейни носители са били Георги Божилов-Слона, Милко Божков, Станислав Памукчиев, Николай Майсторов, Петър Дочев.
Благодарение на тази награда днес музеят в Самоков разполага с колекция от произведения на емблематични за съвременното българско изкуство автори, които вече са признати за живи класици, какъвто е и Стоян Цанев.
Неговата последна самостоятелна изява преди това беше в Базел-Швейцария. Най-новата му експозиция ще остане в Бургас до 23 ноември. От тук ще отпътува за софийската галерия "Кръг плюс", а оттам - за чужбина.

Още:
http://factor-bs.com/newsSingle.php?article=1696





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |