В новините
 
09.12.2007 11:45   Новината е видяна 4838 пъти
Разграбването на бюджетния излишък

БСП, НДСВ и ДПС си разпределиха 1,2 милиарда лева по схемата 8:5:3


Иван Костов очаква бюджетният излишък да стане 4 милиарда лева до края на годината.

Само месец след края на учителската стачка управляващата коалиция си разпредели 1,2 млрд. лв. от бюджетния излишък. И си даде 19 дни да ги похарчи. Сумата е 200 млн. лв. повече от парите, които са необходими за ръст на всички даскалски заплати за 2-3 години напред. Преди това протестът на учителите беше цинично потушен с интриги, вътрешни раздори и внедрени между преподавателите психолози от МВР.
В резултат на избухналия в парламента скандал около разпределението на парите не стана ясно как точно ще се усвоят средствата. Само за подготовката, обявяването и провеждането на конкурсите за обществени поръчки е нужен поне два месеца. Обещаното светкавично усвояване на отпуснатите суми е възможно, ако получаващите ги ведомства са се подготвили предварително за тръжните процедури. Това означава, че всяко едно министерство и агенция предварително са знаели колко ще получат, за да подготвят условията за конкурсите.
Че правителството готви разграбването на спестените от нашите данъци средства се разбра по време на дебата за поредния вот на недоверие към кабинета, поискан от опозицията. Тогава от парламентарната трибуна председателят на икономическата комисия и депутат от ДПС Йордан Цонев обяви, че вече е готова програмата за разпределението на парите.

По правилата и извън тях

Съгласно Устройствения закон за държавния бюджет кабинетът има право да похарчи 1,5% от от планираните приходи в консолидирания бюджет без санкцията на парламента. Това прави около 304 млн. лв. Както и предишната година, Министерският съвет ще направи това с постановления. За останалите суми е нужно съгласието на Народното събрание. По думите на финансист № 1 Пламен Орешарски правителството на свое заседание ще реши на кого да бъдат отпуснати допълнителни средства.

Пълният текст
http://www.factor-bs.com/newsSingle.php?article=1928





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |