В новините
 
09.12.2007 11:48   Новината е видяна 4819 пъти
Трилогия за Бургас ще пази традициите на поколения

Потомци на стари бургаски родове, кореняци бургазлии и местни интелектуалци колективно предложиха за традиционната награда на Радио 1 "Бург на годината" да бъде избрана Веселина Казакова.
Казакова е авторка на единствената по рода си трилогия за стария Бургас, която бе представена в градската Художествена галерия "Петко Задгорски" в навечерието на празника на града Никулден.
В трите тома, озаглавени "Носталгично за Бургас", "Личности от стария Бургас" и "Старите бургаски традиции" /ИК "Знаци"/, Веселина Казакова увлекателно и с любопитни подробности разкрива неизвестната за масовия читател история на града.
От страниците на книгите оживява Бургас след Освобождението до средата на миналия век. Това е времето, в което са се зараждали бургаските институции, учреждения, инфраструктура; когато са били изграждани първите болници, училища и храмове; когато градът е бил управляван от духовно богати личности и самите бургазлии са участвали безвъзмездно в строежа му; когато благотворителността е била неизменна част от живота на хората.
Веселина Казакова е дългогодишен спортен педагог, краевед и съпруга на уважавания за времето си лекар-рентгенолог д-р Борис Сотиров. Това че е родена и прекарала целия си живот в Бургас я прави достоверен наблюдател и дори участник в част от разказаните събития.         
Статиите са публикувани в продължение на шест години в редица бургаски периодични издания. В книгите те са групирани по теми, литературно обработени и допълнени с богат снимков материал.
Голямата стойност на трилогията е, че помага да бъде изграден мост между миналото и бъдещето, за да се запазят добрите традиции на Бургас, свързани с благотворителността, всеотдайността и непрекъснатия стремеж към познание на жителите му. Такива мисли споделяха присъстващите на премиерата, сред които потомци на известните бургаски родове Хаджипетрови и Воденичарови, както и родственикът на Захари Стоянов доц. Илия Христов.
А водещият на вечерта композиторът Стефан Диомов, самият той ученик на Казакова, демонстрира как и на практика може да стане това. Със специален поздрав от младите таланти от група "Сезони".




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |