В новините
 
09.01.2008 18:14   Новината е видяна 5698 пъти
Бургаските училища в жестока конкуренция за ученици

Оцеляването на школата ще зависи от броя на децата в тях


На бургаските директори тепърва ще им се налага да взимат тежки решения за бъдещето на училищата си

Десетки училища в община Бургас са под заплахата на финансов недостиг заради недостатъчен брой ученици. Делегираните бюджети, към които преминават от 1 януари учебните заведения ги поставят в условията на ожесточена конкуренция за всяко едно дете. Това бе лайтмотивът на проведеното вчера по инициатива на общината работно съвещание с школските директори.
“Всички селски училища, кварталните в Горно и Долно Езерово, дори и някои градски с по-малко ученици като СОУ “Йордан Йовков” ще имат сериозни проблеми с парите.”, заяви пред колегията доц. Таня Борисова, началник на РИО. Според нея, ако предварително не се прецезира разпределението на парите, може да се стигне до събиране на две училища в една сграда, до съкращаване на паралелки, съответно и на учители и т.н.
По разпоредбите на Закона за държавния бюджет от началото на годината училищата преминават към т.нар. делегиран бюджет, който ще се управлява от техните директори. Парите за всяко школо ще се определя според броя на възпитаниците му, като нормативната издръжка за един от тях предстои да се конкретизира в най-скоро време според вида на училището.
Въпреки това отсега е ясно, че в община Бургас едно дете ще “носи” на училището си около 1 000 лева годишно. В тези пари влизат както заплатите на педагогическия и останалия персонал, така и цялата веществена издръжка -  отопление, осветление, вода, хигиенни материали, ремонти, оборудване на класните стаи и много други.
При това на училищата няма да бъде преведена цялата сума, а по закон 20 процента от нея ще останат в общината. Тя трябва да бъде разпределена с решение на общинския съвет по предложение на кмета. Точно заради това по предложение на зам.-кмета по образование Йорданка Ананиева вчера директорите излъчиха работна група. В нея са включени ръководители на различни по вид и специфика училища – основни и средни, професионални гимназии и пр. Комисията трябва да предложи къде да се насочат въпросните 20 процента – дали за дофинансиране на учебните заведения в най-тежко положение, дали за запазване дейността на извънучилищните звена като Общински детски комплекс, междуучилищния център по трудово и политехническо обучение и пр.
“За да може работната група да изработи правилната формула за разпределението на тези пари, директорите на всички училища трябва преди това правилно да пресметнат финансовото си състояние и до каква степен могат да се справят с отпуснатия им бюджет. “, подчерта вчера пред своите колеги зам.-кмет Ананиева.
Според доц. Борисова директорите трябва да изготвят поне три варианта на бюджета си. “Възможно е, при пет паралелки с по 18 учeници сметката да не излезе. Но дали парите няма да стигнат при три паралелки с по двадесет и пет деца?”, посочи пример тя.

http://www.factor-bs.com/newsSingle.php?article=2119





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |