В новините
 
11.01.2008 18:21   Новината е видяна 6176 пъти
Дали още трима от “Ванеса” са живи?

Откъснат буй е разбил корпуса, но има помещение, в което може да се оцелее и под водата, казва старият морски вълк Димитър Майсторов

“Черноморски фар” успя да се свърже с човека, който отговаря за техническото състояние на потъналия кораб “Ванеса” и е плавал с него 3 години, напуснал го е преди 3 месеца и отлично познава всички от екипажа му. Това е най-старият бургаски морски вълк Димитър Майсторов, който смята, че все още има надежда трима да са оцелели. Предаваме разказа му без редакторска намеса поради изричното му желание.
 “Това, което излиза в медиите, са свободни интерпретации от цитати на лаици в нашата област и лица, умишлено заблудени от украинските власти, защото това, което се изговори и изписа, не е вярно.
За първата лъжа:  Претоварване! Невъзможно е да има претоварване на кораба, особено в украинско пристанище, а и навсякъде по света, с изключение на най-изостаналите райони в Африка. Няма как да се случи претоварване! Защото този процес се следи през цялото време от пристанищните власти и когато наближи краят му,  оторизиран инспектор от началника на съответния порт  идва  и по товарната марка, която е зимна или лятна, преустановява товаренето в момента, в който той прецени. Имало е случаи, в които тонове товари сме оставяли неприети на кораба. След като се натовари, идва украинска бригада, която по  утвърдени методики,  с т.нар. чембери, дебели 2 мм и широки 5 мм, опасва товара и със специален механизъм го стяга.
За втората насаждана лъжа: Лошо подреден товар! Първият товар на “Ванеса” е бил железни слитки за металургичния комбинат в Дебелт – това са пачки по четири пръчки във всяка, съответно обвързани 4 по 4, дълги 12 м, тежащи 16 тона, които  след учемберването е навъзможно да помръднат. Друг е въпросът с арматурното желязо, което е  било подредено отгоре, защото това желязо е прието до ниво на товара по т.нар.  колингс – т.е. колкото поеме  над слитъците. Аз пътувам 5 години по същата линия, 3 от тях са с “Ванеса” в качеството ми на главен механик, имам 42 години стаж  в морето и съм най-възрастният в тази система в Бургас. Продължавам  да плавам, въпреки че съм на 65 години, правя го, за да допълвам средства към пенсията си.
Настоявам, че корабът беше достатъчно добре укрепен, няма кой да го пусне да излезе, защото няма да му издадат разрешение за отплаване. С него потеглят двама пилоти – единият е от пристанището, който го извежда от фарватера до открито море, а другият остава на борда до излизането му от Керченския пролив. Ако вятърът беше със скорост над 15 м/сек, щяха да им забранят да напуснат кея, но по това време е бил 8-10 м/сек. На капитана е преценката за  риска на база на подадена прогноза за времето в нашия регион в следващите 24, 48 или 72 часа. С  43-годишния Мирослав Димитров/ за когото мисля, че е още жив/  съм плавал 3 години заедно.Той е много умно момче, заедно със сина ми завършиха морското училище. Не би рискувал живот, още повече, че знае, че приятелката му е в напреднала бременност. Корабът е товарен на 31 декември и 1 януари. На 31 декември е преустановено товаренето в 22 часа, пияни товарачи и пияни хора на борда няма как да има. Две Нови години съм посрещал на украинското пристанище Феодосия, зная, че правилата са железни, почват работа едва на 1 януари в 12 часа на обед. Контролът за алкохол на украинските пристанища е суров. От друга страна, укрепването на товара се следи от три  независими инстанции – първата е самата пристанищна администрация, втората е техният държавен морски контрол и накрая идва финалния етап с портстейт контрола. Специално в последните 3 години портстейт контролът е много затегнат. Влизат инспекторите и казват – “Запалете аварийна пожарна помпа!”, “Запалете двигателя на спасителната лодка!” и т.н. Корабът беше на 33 години, но това не е изключение, защото наскоро срещнахме в Черно море кораб на 56 години в много добро състояние. Важното е да бъде добре поддържан, какъвто беше “Ванеса”. Аз отговарях за това в качеството ми на главен инженер в “Бордм Мрин”, фирмата-оператор на кораба,  не бих допуснал да тръгне неизправен. Големи спекулации са в пресата, че когато “Ванеса” се завръщал в Бургас, редовно имало по нещо, което сме му ремонтирали. А да го изоставя без поддръжка ли?! Колкото и да е малък проблемът, ние ремонтираме всичко. 

Пълният текст:
http://www.factor-bs.com/newsSingle.php?article=2126





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |