В новините
 
18.01.2008 04:42   Новината е видяна 10504 пъти
Туризмът: Бургас ще стане втора Аляска

Трябват ежемесечни европроверки за изпълнението на проекта Бургас-Александруполис, смятат браншовиците.
Замърсяването на залива е неизбежно, а екологичната катастрофа за Бургас е реална опасност. Между 120-150 хиляди тона нефт ще бъдат разтоварвани годишно след реализацията на проекта Бургас – Александрдполис. Жертваме приходи от 1.5 млрд. лева от морски туризъм за 35 милиона долара  финансова изгода от проекта. Това коментира Стамат Мишинов на работната среща вчера, организирана от община Бургас по повод информационната кампания за  референдума на 17 февруари. На събитието бяха поканени представители на туристическия бранш от Българската асоциация на туристическите агенции, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Българската туристическа камара и Съюза на собствениците от Слънчев бряг. Единственият експерт от бранша, който отговори на вчерашната покана, беше именно Стамат Мишинов. В понеделник “Черноморски фар” представи мнението на други специалисти от отрасъла.
Работната група ръководеше нейният председател зам.-кметът по евроинтеграция Ивелина Василева, а членовете й Здравко Сталев и Евтим Цинцарски също взеха участие в дебатите.
Стамат Мишинов изказа своите лични притеснения за бъдещото пренасяне на нефт през бургаското пристанище, като припомни още за големия разлив в Керченския пролив  преди месеци.
“Разговарял съм с различни специалисти от ЕС. Всички те не могат да приемат как ние съсипваме цял един отрасъл като туризма, който е основен за региона ни”, каза още той.
Мишинов коментира как преди години в Аляска туризмът е процъфтявал и как днес този планински рай е забравен именно заради разлив в океана.
“Предвижданите годишни пристанищни такси от 8-9 милиона евро са нищо в сравнение от приходите от летния туристически сезон.  Дори и един малък разлив ще бъде пагубен за целия залив, защото Черно море е с най-беден състав на флора и фауна, каза Здравко Сталев.
Той беше категоричен, че ако страната ни приеме проекта, ние като общество трябва да изискваме от правителството ежемесечни проверки по измерванията в морето от ЕС-специалисти.
“Това не е никак евтино, но държавата ни го дължи”, каза още той.
Според него Бургас трябва да има също финансови изгоди от подобен проект, а не всички средства да се наливат в столицата.
Такова е и становището на Евтим Цинцарски.
“Бургаската община не е включена в сценария на финансовото разпределение  на парите от проекта. Засега правителството не дава никаква подробна информация относно Бургас – Александруполис, като се оправдава, че всичко се изготвя на международно ниво.  Като общество, засегнато от този проект, трябва да реагираме далновидно, защото след време може да е прекалено късно”, каза той.

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |