В новините
 
19.01.2008 04:54   Новината е видяна 10779 пъти
Строеж на вилно селище застрашава резерват Ропотамо
*Луксозната идея е угроза и за мидените полета на Юг 
       Предстои изграждане на вилно селище в района на устието на р."Ропотамо", съобщават от Асоциацията на производителите на рибни продукти. Селището ще е на площ от 38 декара и се намира на 800 метра от Природната забележителност "Алепу" и на 1000 метра от резерват "Ропотамо". Община Созопол участва в него с дял от 50%.
Вилното селище ще заусти отпадните води  в близост до устието на реката, която е защитена зона съгласно Закона за защитените територии, и находище на много видове стопански ценни видове риби. Съответното зо тази цел разрешително е подготвено за издаване от министъра на околната среда и водите.
За същата част от акваторията на Черно море,  е издадено и разрешително за ползване на воден обект с цел развъждане и отглеждане на черна мида отново от министъра на околната среда . Този и всички други видове миди, са основен инфилтрат на замърсяванията във водата, която обитават. Заустването на отпадните води на вилното селище ще застраши чистотата на водите многократно, а отглеждането на миди ще стане нерентабилно.  Ще бъде необходимо изграждането на допълнителни съоръжения за пречистването на продукцията.  Замърсяването на водите ще доведе до промяна на категоризацията им по отношение чистота, което ще  забрани  производството им.
Разрешителните за заустване на отпадни води са нарушение на  разпоредбите  относно чистотата на водите, средата за отглеждане на водни животни и  състоянието на околната среда. Заустването във вилното селище ще намали едни от най-значимите естествени залежи на бяла пясъчна мида, която е вид от особена важност за Черноморската екосистема, както и срещаните по тези места  риби и  ще препятства преминаването на риболовните кораби и лодки. От РИОСВ и община Созопол уверяват, че няма опасност от замърсяване и намаляване на рибата. Черноморски риболов, Созопол са пък са категорични, че с изграждането на съоръженията за заустване  се губи ценен риболовен район.
" С тези действия един административен орган на РБ не зачита собствените си актове и създава предпоставки за невъзможност за използване на правата, за които вече е дал разрешително. Това утежнява значително положението на стопански субект, инвестирал достатъчно въз основа на издадено вече разрешително,   създава се и дезориентация сред заинтересованите  от действия в тази зона. Не на последно място е и нарушената околна среда, за която отговорен следва да бъде точно този министър", декларират от Асоциацията на производителите на рибни продукти. За създалата се ситуация алармират и от  фирмата-проектант на мидената плантация, срещу която се гради ваканционното селище, Черноморски риболов и тралерната фирма"Динг". Всички те  са категорични, че  ще сезират Постоянното представителство на ЕС в РБ за нарушението на законови норми, в случай че процедурата по издаването на разрешителното за заустване на отпадни води завърши с издаването на такова .




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |