В новините
 
19.01.2008 16:45   Новината е видяна 6625 пъти
Показват бургаската история на плазма

Уредниците на музея работят върху мащабен проект с аудиовизуални ефекти и мобилни витрини
Как миналото на един град може да бъде представено с модерните технологии на XXI-ви век и могат ли стари експозиции да предизвикат любопитство? Това ще се опитат да покажат сътрудниците в Регионален исторически музей в Бургас, които работят над мащабен проект за градската култура и традиции през Възраждането и началото на миналия век.
"Искаме да променим нагласата на хората, че музеите са архаични сгради, в които се съхраняват прашасали предмети от миналото", разкрива уредничката на музея Радка Ханджиева. За да постигнат идеята си Ханджиева и колегите й ще заложат на мултимедийни и аудиовизуални представяния, ефектно осветление и мобилни витрини.
Така например, за да покажат пъстрия етнически облик на Бургас след Освобождението музейните работници ще аранжират части от кoстюми със снимки на храмовете и традиционната музика на българи, гърци, евреи, арменци и турци. В същото време огромен плазмен екран ще "разхожда" посетителите в миналото, като им показва събуждането на града в една типична сутрин през... 1930 година.
По аналогичен начин изложбата ще представи архитектурното развитие на града и ще разкаже за личностите на Бургас. В изработването й могат да се включат всички потомци на известни бургаски фамилии или тези, които пазят реликви от историята на града.
Вторият етаж на сградата пък ще се превърне в модерна изложбена зала, където да гостуват наши и чужди музейни сбирки. Една от първите експозиции, подредени на мобилните витрини, ще бъде на традиционното японско изкуство, представено с пергаменти и други оригинални експонати.
Всичко това обаче ще стане факт през следващата година, тъй като в момента по проект "Красива България" се обновява и самата сграда на Историческия музей. Паметник на културата, тя е построена през 1900 г. по проект на италианския архитект Рикардо Тоскани. Била е последователно жилище, банка, училище, областна дирекция, а от 1981 г. е адаптирана за нуждите на музея.

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |