В новините
 
24.01.2008 04:38   Новината е видяна 5814 пъти
Шут или грижа за децата от интерната

Утре Общинският съвет решава дали да прати в Балкана  88-те възпитаници на  “Ал.Г.Коджакафалията”, за да пресече просията, проституцията и дрогата

Само няколко дни, след като три постоянни комисии в Общинския съвет – правната, образователната и по общинска собственост, се произнесоха с решения за премахването на 88-те обитатели на Дом “Ал.Г.Коджакафалията” от центъра на града, дадоха назад и започнаха да мислят в обратна посока. Дали все пак е редно толкова много да се бърза? Полезна ли е изолацията за тези, по които сипем упреци, че просят денем и нощем, че проституират или са част от организирани групи за разпространяване на наркотици и прочие криминални деяния? Дали не се поддадохме на медийното влияние, раздухало до степен на истерия порноклиповете от филма “Баклава”? Какво ще се случи реално с имота, завещан на сираците от великия благодетел Ал.Г.Коджакафалията? Ще се извиси ли върху тия апетитни 6 декара в центъра поредната бизнессграда, луксозна кооперация или лъскав хотел, след като премине бурята. Вече имаме опит с една друга стара постройка на ул.”Гурко” 53. Тя беше дарена за просветна обител,  но върху терена частници построиха жилищна сграда с благословията на ексобластния управител Иван Витанов.
Дните след Нова година актуализираха темата за виден местен политик от близкото минало, който без да се крие, съжителства с две сестрички от интерната – разхожда ги под ръка из Морската градина, сутрин двете, гушнати в него, излизат от апартамента му, недалеч от хотел “Мираж”. Гнусни педофилски сцени, на които всички сме свидетели, но си мълчим. Мълчи си и ръководството на интерната, което с охота изпраща денем своите възпитанички в компанията на побелелия сладострастен “попечител”.  Нима това досега не беше известно и на Отдела за закрила на детето, пък и на полицията? 
Така или иначе с или без катализаторът “Баклава”, преместването на сиропиталището беше едно от важните предизборни обещания на кандидата за кмет и настоящ председател на Общинския съвет Валери Симеонов, за когото е характерно вземането на бързи и радикални мерки, щом иде реч за прочистване на града от дразнещото ромско присъствие. Новите общинари прегърнаха идеята на Симеонов и със светкавична бързина докараха проблема до гласуване на редовна сесия утре. Но сега май почна да ги гризе червеят на съмнението. Защото се прокраднаха информации, че със същата скорост е определен терен край малко село, на чист планински въздух, далеч от областния център, където да се пратят  подрастващите с лошото публично поведение, за да не дразнят с присъствието си жителите на европейския град Бургас. Пък и за да се пресекат набезите на наркоразпространителите, покровителите на просяците и сводниците. Чу се даже,  че имало проекти за къщички, в които да настанят децата по петима-шестима.   Защо е това бързане?
 “Идеята е да осигурим по-нормални условия за живот и спорт и по-добре да бъдат охранявани децата,  ще са отдалечени от центъра, за да се прекъсне прякото влияние на външните фактори. Общината си го каза  сама, че тези деца са подложени на такъв натиск. “Сградата ще продължи да се използва за бургаското образование  и ние, от „Атака”, ще предложим на съседните гимназии – математическата и френската - да я ползват за спортни и учебни цели. Няма да събаряме, ще приспособяваме”, каза шефът на комисията по общинска собственост Стоян Иванов вчера. Той обаче не скри, че и в трите комисии имало резервирани хора, защото проблемът бил хем социален, хем психологически.  Но пък от друга страна, Стоян Иванов беше категоричен, че с преместването ще секнат/ или поне ще намалеят/ пиаракциите на политици, които се изреждат по празниците да раздават шоколади и дрехи, за да ги покажат по телевизията. Публикуваме текста на докладната, която е внесена за разглеждане утре от председателя на местния парламент Валери Симеонов, за да могат повече граждани, експерти и общественици да се включат в дискусията.

След ремонта на ротарианците през 2004 г.

Свидетели сме на предизвикана от рекламния видеоклип на филма „Баклава” остра обществена дискусия. Образувано е досъдебно производство срещу виновниците за създаването на скандалните клипове с участието на възпитаници от ДДЛРГ „Ал.Г.Коджакафалията”. Бруталната медийна кампания, съпътстваща тези събития, вече нанесе твърде много вреди на образа на град Бургас като културен и образователен център.
За бургаските граждани отдавна не е тайна, че от години ДДЛРГ „Ал.Г.Коджакафалията” не представлява тази образователна и възпитателна институция, каквато е била в миналото. Вместо това, за съжаление, името на дома – една институция с традиции, е възприемана от гражданите само негативно и се свързва главно с противообществените прояви на неговите възпитаници. Същевременно липсва надеждна защита срещу посегателствата на престъпни елементи и подтикването от тяхна страна, както и от страна на родители на децата от дома към просия, кражби, проституция и употреба на наркотични вещества. Тези неприемливи явления в самия център на Бургас са станали печално ежедневие, въпреки възмущението и протестите на гражданите.
Тази ситуация оставя на заден план изключително лошото състояние на сградата на дома и невъзможността в него да се провежда нормален учебен процес и възпитание. Не много отдавна сградата претърпя пожар – по една случайност без пострадали, но опасността от повторение на подобен инцидент не е отминала, предвид сегашното състояние на сградата, която не е безопасна, дори само за обитаване. От друга страна, ограждането на сградата с висока желязна ограда и решетките по прозорците създават впечатлението за затвор в центъра на града.
Всичко това налага община Бургас да предприеме спешни мерки за преместване на ДДЛРГ „Александър Георгиев-Коджакафалията” в нова сграда, като се ограничи достъпът на външни лица. По този начин ще продължи да се изпълнява и волята на дарителя – Александър Георгиев – Коджакафалията, институцията да бъде разположена в едно по-спокойно и защитено място, извън града, където да се осигуряват необходимите условия за нормално обучение и възпитание на настанените в дома деца.
Ето защо предлагам на Общинския съвет да вземе следното

РЕШЕНИЕ:

1. Община Бургас се задължава в срок до 30.04. 2008 г. – да извърши проучване на наличния общински сграден фонд и осигури подходяща сграда за ДДЛРГ „Александър Георгиев – Коджакафалията”, в друг квартал на Бургас или съставните селища на общината.
2. Община Бургас се задължава да изготви план-сметка за необходимите средства за преустройство и обзавеждане на предложената нова сграда, която да внесе за одобрение в заседание на Общинския съвет - Бургас – най-късно до 30.05. 2008 г. – като планира финансирането в рамките на 2008 г. от налични бюджетни излишъци.
3. Община Бургас се задължава да осигури необходимите средства за завършване на реконструкцията на новата сграда – чрез залагането им в общинския бюджет за 2009 г.
4. Община Бургас се задължава да завърши преместването на ДДЛРГ „Александър Георгиев-Коджакафалията” в новата сграда – най-късно до 14. 09. 2009 г., с което да осигури провеждане на нормален учебен процес за учебната 2009 г. – 2010 г.
5. Община Бургас се задължава да осигури необходимите средства за ремонт и реконструкция на освободената сграда чрез залагането им в общинския бюджет за 2009 г. – с цел предоставянето за нуждите на друго учебно заведение.
6. Възлага на кмета на община Бургас да организира изпълнението на тези решения.


 Това са мненията на двама социални работници,  публикувани в сайта на Дарик радио,   и двамата  работят в интерната, но са настояли да останат анонимни. Публикуваме ги за сведение на кмета Димитър Николов и председателя на ОбС Валери Симеонов, за да ги имат предвид при вземането на решението утре.. 
 
 Подрязваме нокти и вардим в столовата 
Нямало виновни! А от Дирекция ,,Социално подпомагане”  и подчинения й Отдел за закрила на детето, какви могат да са, ако не виновни, за това,че в дома са въдворени деца с криминални прояви, които са поставили в риск другите деца?!  От януари м.г. за първи път в дома бяха назначени трима социални работници, при щат шестима. Познайте защо? Защото критично ниското заплащане е една от причините да няма кандидати за работа в екстремни условия. Домът е социална институция и приоритет в неговото управление трябва да имат хора не с учителско, и то полувисше, образование, а хора, завършили “Социални дейности” или “Социална педагогика” . Според длъжностната характеристика на възпитателите в дома не е задължително те да са с висше образование.Така че, има сериозни съмнения дали тези хора притежават необходимата квалификация.Настоящите възпитатели заедно  с временно изпълняващата длъжността директор, която също е възпитателка, са узурпирали позициите в дома и на социалните работници се гледа като на натрапници и помощен персонал на възпитателите. Когато им скимне ни карат да вършим тяхната работата.След един такъв случай чухме даже и обръщението ,,Свободна си”.Тия хора не разбират, че ние не сме назначени там, за да им бъдем лични асистенти и да ги отменяме в техните задължения, а да контролираме работата на възпитателите. Всякакво пространство за активност ни е отнето априори, защото възпитателите са под опеката на временната директорка. Не стига,че са оплескали нещата и са потънали до шия в батака, на всичкото отгоре не ни дават възможност да работим. След много умуване за това как да отклонят вниманието ни от същинските ни задължения решиха, че ще сме пазачи на възпитаниците в столовата, ще ги къпем и ще им подрязваме ноктите. Няма да сме изненадани, ако ни връчат по една метла и парцал и ни накарат да свършим работата на чистачките. Даже и отдела по човешки ресурси е окупиран от учителка, вместо от компетентен човек, завършил “Социални дейности”, който да има представа от материята. Не е осигурена абсолютно никаква база за работа на социалните работници - нямат кабинет, няма телефон, няма интернет, няма непрекъснат достъп до индивидуалните досиета на възпитаниците.Не им е осигурен даже журнал за отразяване на ежедневните консултации и занимания с деца.Впрочем то такива няма. Защото не ни е позволено. Питам се какво правим там и някой ще вземе ли отношение по въпроса, за да влезем във функционална връзка с длъжностните си характеристики и да бъдем полезни за децата в този дом. Кметът, ако иска домът да отпадне като проблем, трябва добре да се замисли какви реформи трябва да осъществи,за да потръгнат нещата.

  Сираци ли? Правят бизнес с децата си
Не са виновни авторите на филма “Баклава”, а нашата "загриженост" към тези "сираци". Първо искам да се уточни колко от тях са наистина сираци!Те имат семейства, които са превърнали правенето на деца в бизнес. Вчера по телевизията чух как един младеж от дома се оплакваше, че джобните му за месец не стигат за кафе и цигари. Нека възпитателите да му обяснят, че държавата не поема тези разходи на никого. И когато неговите родители са го предоставили на тази държава, тя е поела ангажимент да го изхрани, а не да плаща за капризите му.Не трябва да създаваме у тези индивиди усещането, че някой с нещо им е задължен.Ако има подразнени от моето мнение, ще се наложи да разкажа как една такава "съвестна" майка ме молеше да попълня протокол, че дъщеря й не може да чете, да пише( въпреки че беше умно дете) и как се напикавала нощно време (това няма как да го знам!), за да я запишат в дома. Отказах да го попълня, но все пак момичето беше прието там – в този дом, за да не е в тежест на живите и здрави родители. 


Декларация на областното ръководство на
ПП „Движение за социален хуманизъм” - гр. Бургас

Уважаеми съграждани, на 24. 01.2008 г. в редовното заседание на Общинския съвет на гр. Бургас ще бъде разгледана докладна записка от
г-н Валери Симеонов – председател на Общинския съвет, относно „необходимост” от преместването на бургаския дом за деца „Александър Георгиев – Коджакафалията” в нова сграда.
Чрез тази декларация ние изразяваме своето открито несъгласие от предложения подход за решаване на проблема с децата, живеещи в интерната. Преместването му в друга сграда не е начин за генерално решаване на проблема, а начин за бягане или скриване от отговорност.
Областното ръководство на ДСХ смята, че единственото правилно решение е генерална промяна в системата на учебно-възпитателния процес и подход на заинтересованите общински и държавни институции към живота и бъдещето на тези деца.
Докладната записка на председателя на Общинския съвет – г-н Валери Симеонов - е в драстично нарушение с волята на дарителя на терена – Александър Георгиев – Коджакафалията, а именно – използване на този терен само и единствено за отглеждане и възпитание на деца сираци.
Всяка промяна на собствеността и предназначението на сградата и прилежащия й терен неминуемо ще доведе до явни съмнения в „искрените” помисли на тези доброжелатели.

22.01. 2008              Ивайло Зартов – областен председател на  ПП „Движение за социален хуманизъм”- гр. Бургас 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |