В новините
 
23.01.2008 04:50   Новината е видяна 10167 пъти
“Южен поток” - нищо ново под слънцето

През последните години, поради непрекъснатото увеличение на цената на енергийните ресурси в световен мащаб, темата за енергетиката става все по-актуална. Тя до голяма степен определя и цялостното икономическо развитие на дадена страна заради огромните приходи, които държавата може да получи, продавайки своите енергийни ресурси. Доста страни обаче могат да се окажат политически и икономически поробени от световните лидери в енергетиката, които възползвайки се от своите ресурси, могат да налагат вижданията си за цялостното развитие на дадена страна. В момента двата най-важни енергийни проекта са газопроводите „Южен поток” и „Набуко”, които освен чисто енергийни позиции засягат и сериозно сферите на политическо влияние в цяла Европа.
“Южен поток”, свързващ без посредници Русия и Балканите, е обещание за допълнителни доходи от транзита на руски газ. Въпреки очакванията той няма да преминава през Турция, а напряко от Русия за България по дъното на Черно море. Така Русия ще диверсифицира маршрутите за доставката на своя газ в Европа, без да бъде зависима от нито един транспортен възел.
„Южен поток” има реален конкурент - газопроводът „Набуко” с капацитет 31 милиарда куб.м годишно, който свързва Каспийския шелф с Европа през Турция и Балканите (цената на проекта е 5,1 милиарда долара). Предвижда се неговото строителство да завърши през 2012 г. На Балканите “Южен поток” фактически повтаря маршрута на “Набуко”. Въпросът е в това кой от проектите ще получи най-благоприятен режим в транзитните страни. Проектът за газопровод “Набуко” е приоритетен за Европейския съюз, защото той ще докара енергийна суровина в Европа от различни доставчици.
Транзитните страни имат доминираща роля, защото през тяхната територия ще преминават газопроводите. Това предимство трябваше да бъде използвано до край, за да може България да получи контролното участие от 51% в „Южен поток”, а не да раздели с Русия по 50 процента. По този начин ролята на Москва става доминираща, защото освен източника на горивото ще притежава и половината от газопровода на наша територия. Така бетонираме енергийната си зависимост от Русия, която вече продължава десетилетия. Затова въпреки многобройните коментари относно “Южен поток”, спокойно може да се каже, че нещата за България си остават постарому.

Пълният текст:
http://far.bourgas.org/more_news.php?id=8025

   





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |