В новините
 
27.01.2008 06:17   Новината е видяна 5557 пъти
Отново за Дома Коджакафалията
Автор: Маруся ЛЮБЧЕВА.
Интересно развитие придоби "случаят Баклава". Наистина имаше смисъл да се повдигне въпросът за участието на децата от ДОВЛРГ "Ал. Г. Коджакафалията" във филма "Баклава" и да се настоява да бъде изведено разследването докрай, за да се знае въобще какво се случва в домовете. Не става въпрос дори за вина, а по-скоро за предотвратяване на всякакви действия, уронващи престижа на децата и институцията.
Продължението обаче, с което са се ангажирали представители на Общинския съвет в Бургас, буди сериозни съмнения  в адекватността на една общинска политика, показваща грижи за децата в неравностойно положение.
Докато на всякакви нива в държавата и в света се правят и се изпълняват програми за интегриране, социализация, осигуряване на максимално близки до семейните и домашни условия за деца, лишени от родителски грижи, в Бургас за първи път се проявява "антимодел" на добра политика. И преди е имало подхвърляне на тази тема в публичното пространство, че мястото на този дом не е в центъра на Бургас, че тези деца създават лош имидж на града и т.н., но официализиране на подобни мнения - никога.
Вярно е, че съществуват проблеми и доста нерешени въпроси не само в този дом, а във всички домове от този тип в България. И не само в България. Но е вярно и друго - досега са полагани много усилия за подобряване на  условията за живот на децата, независимо от сериозните организационни промени, които настъпиха в институционален план и при разпределение на правомощията и отговорностите към тези домове.
Въпреки сериозния недоимък в определени периоди, винаги са били намирани необходимите средства за бургаския дом - да бъде ремонтиран, да се подобрят условията за пребиваване и условията за занимания на децата. И това е ставало с обединените усилия на институции и организации, за които грижата за тези деца е била приета като отговорност. Български и чуждестранни организации подпомагаха поддържането на дома, той не е бил обект на парадна благотворителност, а се е радвал на постоянни грижи. И на всичко това има свидетели. 
Далеч съм от мисълта, че всичко е било решено. Но трудно може да се приеме, че условията там са ужасни и не стават за живеене. Всеки може да види промените през последните години и да направи сравнение с други подобни места в страната.

Пълният текст:
http://www.factor-bs.com/newsSingle.php?article=2236




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |