В новините
 
26.02.2008 05:11   Новината е видяна 7739 пъти
Три милиона отделя Общината за култура

048 175  лв., включително и капиталовите разходи, е размерът на сумата, предвидена за културни дейности в община Бургас през тази година. Това стана ясно по време на общественото обсъждане на бюджета за култура, организирано от заместник – кмета Йорданка Ананиева.

Сред участниците във форума взеха участие  ръководители на културни институти и НПО, както и Стефан Диомов, директорът на Оперното – филхармонично дружество - Бургас Александър Текелиев, директорът на Регионален музей - Бургас Цоня Дражева, Атанас Радойнов, Елица Дубарова и др. На срещата присъстваше и омбудсманът на Бургас Таньо Атанасов.
Близо 1 500 000 лева от капиталовата програма на Община-Бургас ще бъдат заделени за ремонт и реконструкция на културни институции в града. Завишението в тази част на Бюджет 2008 е с 59,9% в сравнение с предходната година. Предвидено е да се извършат ремонтни дейности на 5 читалища в общината, както и на музей “Бракалова къща”. Ще бъде поправен покривът на регионалната библиотека “Пейо Яворов”, а откритата сцена „Охлювът“ в Морската градина ще бъде реконструирана. 140 000 лв. са определени за археологически разкопки и съхраняване на историческото наследство в Бургас. Директорът на Регионалния бургаски музей Цоня Дражева приветства тази инициатива на Община-Бургас и каза, че за първи път от 21 години насам Бургаската община се обръща към съхраняване на археологическото наследство на територията си. Предвидено е в  Етнографския музей да бъде  оформен кът за занаяти.
Значително ще бъдат завишени общинските субсидии за ОФД-Бургас, като за тази година те ще станат 230 000 лв. ДТ “Адриана Будевска” ще получи 195 000,  Кукленият театър ще получи сумата от 40 000,  а за библиотека “Пейо Яворов” са предвидени 50 000 лв. през 2008 г.
Подготвят се нови конкурси, фестивали, турнири и концерти, много от които ще търсят своята публика сред младите бургазлии. Емблематичните за Бургас Международен фолклорен фестивал, “Бургас и морето” и др. не само остават неизменна част от културната програма на Общината, но и ще стават все по-бляскави и атрактивни.
В рамките на бюджета за култура е заделен фонд за съфинансиране и подкрепа на проекти, подготвени от НПО, в размер на 90 000 лв. Активността на неправителствения сектор ще допринесе за обогатяване на календара с културни събития. Подготвя се специален формуляр, чрез който ще може да се кандидатства за такова общинско съфинансиране. В него ще бъдат описани всички изисквания, критерии и начинът за оценяване.
Не срещата бяха представени предложения за утвърждаване на широк формат за обсъждане на културни изяви и проекти, както и за поставянето на паметен знак – символ на българската независимост, тъй като през тази година се навършва точно един век от нейното обявяване.

пълният текст:
http://www.kompasbg.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2580&Itemid=1





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |