В новините
 
28.02.2008 06:49   Новината е видяна 4247 пъти
Кръгла маса в Бургас, посветена на модерното земеделие

Община Бургас бе домакин на Кръгла маса по темата: “Модерното земеделие – успехът на България”, в която участие взеха много земеделци от региона. Споделена бе надеждата инициативи като днешната да помогнат на българското земеделие да си възвърне изгубената инерция и продукцията му отново да завладее световните пазари.“Условията за земеделие в България са специфични и не трябва директно да се копира от друг модел. У нас има фермери и стопанства с многогодишен опит, натрупана полезна практика и бази с данни. Вярвам, че стъпването на тази база, стимулирането на  иновационни земеделски практики и средствата от еврофондовете ще осигурят едно по-добро бъдеще на родното земеделие”, каза още кметът на Бургас.

Организатор на Кръглата маса беше Земеделски съюз “Александър Стамболийски”-Бургас, със съдействието на Областен съюз на земеделските кооперации-Бургас.

В рамките на форума Изпълнителният директор на Национална служба за съвети в земеделието доц. д-р Младен Младенов и ръководителят на Областна служба за съвети в земеделието-Бургас Валентин Бялков презентираха Програмата за развитие на селските райони в България през 2007 – 2013 г. Предвидените за усвояване средства за целия шестгодишен период възлизат на над 3 млрд. евро.

Стана ясно, че програмата е ориентирана предимно към нуждите на младите фермери до 40 г. Чрез структурните фондове те ще могат да финансират различни свои намерения – строителство на сгради, закупуване на земя и техника; развитие на агроекология, нови отводнителни/напоителни съоръжения, високи технологии и софтуер и др. В рамките на програмата е предвидена и мярка за подобряване икономическата стойност на горите, включваща финансиране на лесоустройствени проекти, прочистване в издънкови гори, закупуване на техника.

На присъстващите в Заседателната зала на Община Бургас земеделци бяха представени критериите за кандидатстване и избираемост.

По програмата може да се кандидатства за суми от 10 000 до 4 000 000 евро, а отделният кандидат може да подготви няколко проекта.

По време на Кръглата маса бяха представени още Програма “Преструктуриране и конверсия на лозята в България” и микрокредитиращата система Схема “Земеделски капиталов фонд”.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |