В новините
 
12.03.2008 21:02   Новината е видяна 5801 пъти
Полукриминална хроника от говорителя на МВР

Във връзка с постъпил сигнал от телевизия «СКАТ» и излъчен материал в новинарските емисии с дата 11.03.2008 год. по темата : «Полицията се страхува от бургаските мутри», Директорът на ОДП Бургас разпореди спешна проверка, която констатира следното :
След получено съобщение в Областна дежурна част на ОДП Бургас, за това че на 26.02.т.г. в района на пицария «Зорница» в едноименния комплекс са спрели неправилно автомобили, на място е изпратен екип от сектор «Пътна полиция», който е констатирал че в зоната на пътен знак «Забранено паркиране» с допълнителна табела «Продължаване зоната на действие» на знаците : «Забранено спиране и паркиране» действително има паркирани автомобили. Те са заснети с мобилната система за видеоконтрол, като са съставени пет акта за установяване на административно нарушение. Три от тях са изпратени за връчване по местоживеене на собствениците на МПС, а другите два ще се връчат от служителите на «Пътна полиция» на собствениците на автомобилите, които са от Бургас.
По време на проверката на място е дошъл репортерски екип на телевизия «СКАТ», който поискал обяснение на служителите «какво точно правят». Без да изчака отговор обаче, журналистката заснела полицаите и записала свой коментар за действията им. Междувременно единия от служителите е провел разговор по мобилния си телефон с диспечера на сектор «Пътна полиция» за да докладва за изпълнението на възложената задача. За потвърждаване на проведения разговор се съди и от разпечатката на телефонните обаждания, поискана от съответния мобилен оператор. От разпечатката е видно, че телефонния номер не е на «мутрата», излязла от заведението и преместила колата си, а на дежурния в ОДП Бургас – твърдение, изопачено в журналистическия материал и тиражирано неколкократно в новирнарските емисии на телевизия «СКАТ».
На мястото, сочено като «мутренско сборище» освен неправилно паркиралите автомобили, е имало и л.а. «БМВ Х5», със софийска регистрация, по отношение на ползвателя на който не съществува възможност за търсене на отговорност, тъй като съгласно чл. 94 ал. 3 от Закона за движение по пътищата, от мястото на паркиране до сградата е имало 2 м. разстояние. От кадрите, излъчени по телевизия «СКАТ» и коментара към тях, е видно че водачът на автомобила е «мутра», като след направени справки за собствеността и наличието на криминални прояви от собственика, е установено че в масивите на МВР, такива не съществуват.
Два дни след подадения сигнал отново е направена проверка на същото място – по самоинициатива на служителите от сектор «Пътна полиция», като са съставени четири акта за неправилно паркиране.

За среща с журналистката, създала материала, излъчен в новинарските емисии с дата 11.03.2008 год., двама отговорни служители от сектор «Пътна полиция» и набедения в материала за връзки с бургаските мутри полицай, изчакваха търпеливо близо 40 минути. Въпреки неколкократните телефонни опити за връзка с репортерката, желанието на полицаите за среща с нея, не даде резултат, което наложи разпространяването на настоящото съобщение, с цел уточняване на създадена неверна представа в бургаската общественост.
Нееднократно сме призовавали представителите на медиите към коректност и обективно отразяване на различните случаи, позовавайки се на едни от основните принципи в работата на журналистите – многостранност на подаваната информация и задължително допитване до страна в телефонните разговори за желанието й за записване и излъчване в ефир. В стремежа си вероятно за създаването на скандален репортаж, телевизионния екип на «СКАТ ТВ» за пореден път погази цитираните принципи, но въпреки това Ръководството на ОДП Бургас запазва добрите си намерения и желанието си диалогът с представителите на електронната медия да продължи и за в бъдеще.

Цв. Рандева
Регионален говорител на МВР гр. Бургас





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |