В новините
 
27.03.2008 07:10   Новината е видяна 2855 пъти
Виното ще направи Югоизточна Европа атрактивен регион

Югоизточна Европа може да се превърне в атрактивен регион с визитна картичка виното. Това заяви заместник-министърът на земеделието Димитър Пейчев по време на  Пета конференция на високо ниво с участието на министри и заместник-министри на земеделието на страни от Югоизточна Европа.  Тя се проведе в Международен панаир Пловдив на 26 март. В нея участваха Александрос Кондос, министър на развитието на селските райони и храните на Република Гърция, и македонският министър  на земеделието, горите и водите Ацо Спасеноски. Румъния бе представена от Корнел Дику, директор на дирекция в Министерството на земеделието и развитието на селските райони.

Провеждането на конференцията по време на Международната  изложба за лозарство и винарство ВИНАРИЯ е сигурен индикатор за актуалността и перспективите на лозаро-винарския отрасъл, коментира заместник-министър Димитър Пейчев.  “Мерки за насърчаване развитието на отрасъла и разширяване пазара на вино” бе темата на конференцията, организирана от  Министерство на земеделието и продоволствието. 

Изграждането на съвременна инфраструктура е опорната точка за успеха, а ключовата дума е конкурентоспособност, изтъкна министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил в приветствието си към участниците в конференцията.  Страните от региона имат големи предимства, по нашите земи се е зародило винопроизводството, каза той. Модернизация, най-пълно усвояване на средствата от европейските фондове и изпълнение на националните програми са пътищата за издигане на сектора на ново равнище, според министър Кабил. Той припомни, че 166 милиона евро са предвидени в общия финансов пакет за реформата на винарския бранш в България  за период от 7 години. Тези средства ще могат да се усвояват за инвестиции в лозарството, винопроизводството, и за промоция на вина.

На 27 март, от 10 часа в зала “Пресклуб” ще започне Кръгла маса на тема: “Българското земеделие и създаване на организация за разработване на проекти и усвояване на европейски фондове”. Лектори са д-р Мирослава Георгиева, директор на дирекция „Развитие на селските райони“ към Министерство на земеделието и продоволствието и доц. д-р Младен Младенов, изпълнителен директор на Национална служба „Съвети в земеделието“ Организатори на проявата са  Пловдивска земеделска камара и Международен панаир Пловдив.

 

Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
Мебели Бургас | namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |