В новините
 
04.04.2008 06:55   Новината е видяна 4079 пъти
КАК ДА ИЗГЛЕЖДА БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРСКО КРАЙБРЕЖИЕ

Визията за устойчиво и интегрирано управление четири пилотни района на българското Черноморско крайбрежие ще бъде представена на конференция на 3 април във Варна. Визията е един от първите резултати от двегодишния проект „МОЯТ БРЯГ” (2007-2008),  който работи по Визия и Управленски план за устойчивото развитие на българското черноморско крайбрежие. Проектът е финансиран от холандското правителство.
 
Хенк Рийф – инициаторът на проекта от холандското Министерство на жилищното строителство, териториалното управление и опазването на околната среда, и Лидия Станкова - директор  на дирекция „Устройство на територията” в българското Министерство на регионалното развитие и благоустройството ще открият конференцията и ще участват в обсъжданията по Визията и институцията, която ще е отговорна за нейното прилагане. За участие в дискусията са поканени представители на крайбрежните общини, националните и местните власти, индустрията, бизнеса, туризма и неправителствените организации.
Визията е плод на продължили близо осем месеца срещи, открити семинари и кръгли маси с представители на всички заинтересовани от развитието на Черноморското крайбрежие – национални и местни власти, черноморски кметове и общински съветници, пристанища и летища, туристическата индустрия, бизнес организации, природозащитни неправителствените организации, инвеститори и предприемачи, учени, архитекти, хора, живеещи и работещи на Черноморието. Визията се основава на техните мечти и идеи как трябва да изглежда българското Черноморско крайбрежие през 2030-та година. Опитът учи, че само споделена визия може да доведе до интегрирано управление на крайбрежието, визия, която всички отговорни институции и заинтересовани страни смятат за своя визия.
На конференцията ще бъдат представени и обсъдени и резултатите от работата по четирите пилотни района на крайбрежието: Варна, Бургас, Добрич и Странджа:
Варненското езеро и пристанището: кораби и природа
Бургас: силен бизнес  & красив град
Добрич: от морето назад към природата
Странджа: хармония в бизнеса
С тези четири пилотни проекта екипът на „МОЯТ БРЯГ” иска да покаже предимствата на интегрирания подход за намиране на решения за предизвикателствата и настоящите проблеми на крайбрежието. Собствениците на хотели искат все повече и повече гости, но туристите искат не само легло и закуска, а зелени площи и чисто море; рибата също обича да плува в чисти води, а рибата дава прехрана на хората – това е само един пример на пресичащите се интереси, които могат да постигнат повече, ако си сътрудничат, а не се съревновават един с друг.
Проектът „МОЯТ БРЯГ” започна през 2007 година по искане на българското Министерство за регионално развитие и благоустройство.
По него работят четири български министерства – за регионално развитие и благоустройство, на туризма, на околната среда и водите, на земеделието и продоволствието, Държавната агенция по туризъм, заедно с холандски и български експерти.
 „МОЯТ БРЯГ” се основава на препоръките на Европейския съюз за интегрирано управление на крайбрежията и на Конвенцията за опазване на Черно море от замърсяване. Проектът се финансира от холандското Министерство на жилищното строителство, териториалното управление и опазването на околната среда и се изпълнява от EVD, Агенция за международен бизнес и сътрудничество на холандското Министерство на икономиката в рамките на Екологичния инструмент на предприсъединителната програма PSO

Повече информация:
www.mycoast.eu





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |