В новините
 
03.04.2008 13:41   Новината е видяна 7214 пъти
Стойновски съди Манев за половин милион

Бил оклеветен и обиден, затова завел девет дела. Подсъдимият предупреди, че сагата може да прерасне в политически съдебен процес. Има ли замесени общински служители при продажбата на апетитния имот на бул.”Христо Ботев” 13, който бургазлии помнят като "стария хлебозавод", попита вчера общинският съветник Манев


Двама общински съветници застанаха един срещу друг в съдебен спор заради продажбата на 4-етажна сграда в суперцентъра на Бургас. Делото е за клевета, тиражирана в медиите преди близо половин година. В периода август - октомври 2007г. лидерът на партия „Средна европейска класа” Георги Манев изнесе скандални данни за приватизацията на имот, собственост на общинския хлебозавод. С парите от сделката трябваше да се сталибизира финансовото състояние на общинското дружество, изпаднало в тежка икономическа криза. Вместо това общината загубила пари от продажбата, за сметка на облагодетелствалия се Ваклин Стойновски, собственик по това време на фирма „Онтайм Дистрибюшън енд лоджистикс” ЕООД, и кандидат за кмет от учредената партия „Ваклин Стойновски за Бургас”.
Обвиненията са на Манев. Подплатени с документи, те са тиражирани в девет медии. Сега за всяка една от публикациите с една и съща тематика концесионерът на бургаския плаж Стойновски е поискал по 50 000 лева обезщетение за претърпени морални вреди. Подсъдимият е Георги Манев – лидер на ПП „Средна европейска класа”. Вчера Бургаски районен съд даде ход на първото дело, провокирано от интервю във вестник “Компас” със заглавие-цитат на Манев: “Един човек, който е окрал хлебозавода... е странно да се кандидатира за общински съветник, камо ли за кмет“.
Подсъдимият дойде с адвоката си Росен Кожухаров, но ищецът не се появи, той. пък бе представляван от адвокат Йордан Дичев.
“С тази публикация клиентът ми е претърпял „негативен изборен резултат“, негативни последствия в бизнеса му веднага след предизборната кампания за местни избори през 2007 г., както и влошаване на имиджа му в обществото в месеците след направеното изявление”, мотивира солидния иск адвокат Дичев. Въпреки това още в началото на процеса той поиска извънсъдебно споразумение, за да “спести протяжната съдебна сага”, която ще се точи дълго време, докато не приключат и останалите осем дела.
Заставам зад всяка своя дума, свързана с продажбата на сградата на улица “Христо Ботев” и не се признавам за виновен. Споразумения няма да правя, категоричен бе Манев. Той поиска само едно уточнение пред съда, свързано с думата “окрал”. “В моя речник няма такава дума, тя е привнесена от редакционния екип на изданието. Не си спомням да съм давал интервю с подобен изказ”, обясни общинският съветник и лидер на СЕК Георги Манев на съдия Яни Гайдурлиев. За да е сигурен в изнесените от негово име факти в медиите, той подписал специални декларации с няколко издания. От тях ставало ясно, че текстът е платен, а за съдържанието му отговаря единствено Манев. Такава декларация с “Компас” обаче не била подготвяна.
Съдия Яни Гайдурлиев даде ход на делото, но не приключи съдебното следствие по настояване на Йордан Дичев. След като изслуша позицията на подсъдимия и двамата адвокати, той насрочи ново заседание за 14 май. На него като свидетел ще бъде призован дежурният редактор на в-к „Компас“ Михаил Димитров, подготвил изданието, на което се базира обвинението. Журналистът трябва да представи пред съда доказателства, че в интервюто, което е публикувал вестникът, Манев наистина е използвал глагола “окрал”.
--------------------------------------------------------------------------------
Какви бяха фактите според Манев, които Стойновски нарича клевета:

На 20. 07. 2007 г. направих питане до кмета на гр. Бургас Йоан Костадинов, входирано под № 61 00 125/20.07.2007 г. относно докладна записка от Йоан Костадинов – кмет на гр. Бургас от 09.11.2004 г. , в която Общински съвет - Бургас взе решение за оздравителна програма на общинското дружество „Хляб и хлебни изделия“. Целта на докладната записка бе Общинският съвет да вземе спешни мерки за оздравяване на дружеството, тъй като неговата функция е основно социална и засяга пряко живота на бургаските граждани. Затова в отчета раздел „Необходимо обезпечаване на оздравителната програма от Общински съвет – гр. Бургас“, т. 3 е записано: „Започване на процедура за продажба на недвижим имот, като средствата влязат в дружеството за пълно покриване на натрупаните задължения към доставчици и кредитори през 2004 г. и в общината за частично възстановяване на финансова помощ, оказана на дружеството през 2003 – 2004 г.“
На заседание на Общински съвет на гр. Бургас на 30.11.2004 г. с решение от Протоколи №16, 19 и 27 съветниците решиха: Одобрява отчета за състоянието на „Хляб и хлебни изделия“ и одобрява оздравителна програма за дружеството, като определя срок за излизане на дружеството от отрицателен финансов резултат не по- късно от 30.09.2005 г. Дава съгласие на дружеството да се проведат търгове с цел бързото финансово оздравяване на дейността му, така че то да може да се стабилизира в срок. От приложените протоколи е видно, че става въпрос за продажба на имот, находящ се на бул. Христо Ботев 13, представляващ масивна сграда.

Пълният текст:
http://www.factor-bs.com/news-2825.html





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |