В новините
 
12.04.2008 16:11   Новината е видяна 5813 пъти
Изнасяме “вносни” консерви

Вече внасяме плодове и зеленчуци и за преработвателната промишленост


В Родопите расте растението Силивряк, което има рядката способност да увяхва и след това да разцъфва като фениск от пепелта. За подобно развитие си мечтаят повечето сектори в страната, които се “преминали своя ренесанс”... Уви, не се получава. Факт е, че България беше известен производител на плодове и зеленчуци в света. Факт е и, че сега е на едно от последните места в класацията.
През 1977 г. страната ни е била на трето място по производителност на домати - в момента внасяме този продукт от другите балкански държави. “Българското” като че ли изчезна от нашите пазари - вносна е и суровината, от която се правят консерви. Турция и Македония са наши основни доставчици. И така на практика България извършва реекспорт на суровината, изнася пари, резултатът е огромен дефицит във външнотърговския ни баланс.
От Министерството на финансите се аргументират, че като противодействие на нарастващите външнотърговски дефицит и дефицит по текущата сметка, е заложен бюджетен излишък в размер на около 3% от БВП. Въпреки високите нива на бюджетните излишъци през последните години дефицитът във външнотърговския баланс не намалява. По данни на НСИ, външнотърговското салдо  на България за 2007 г. е отрицателно и възлиза на 16.4 млрд. лева.

Пълният текст на новината:
http://www.factor-sf.com/news-136.html





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |