В новините
 
15.04.2008 06:46   Новината е видяна 4277 пъти
Чакаме пак Дни на австрийската култура

За трети пореден път в Бургас ще има Дни на австрийската култура, съобщи за „Черноморски фар“ Благовеста Рядкова, председател на сдружение „Приятели на Австрия в Бургас“ и главен вдъхновител на проявата.


Предвижда се началото да бъде дадено с уъркшопа „По следите на Австрия, за да не остане загадка”, плануван за 29 април. Семинарът, който ще обедини преподаватели по немски език, е организиран със съдействието на Ресурсния център към Гьоте институт в София и цели споделяне с опита на австрийските педагози-филолози. Проявата се реализира с любезното домакинство на Регионалната библиотека “П. К. Яворов” в залата на „Булаир” 10, където вечерта с изложбата „Картини от Австрия” официално ще бъде даден старт на международната инициатива.
„Често са ме питали – защо точно Австрия?… Отговорът е прост – австрийската класическа музика наистина е образец в жанра. Австрийската литература, кино, театър… - също. Гледах преди месец спектакъла на “Риголето” в бургаската опера. Залата беше пълна с ученици от елитна бургаска гимназия, децата бяха интелигентни и възпитани. След първите 30-40 мин, след като досадата, породена от непознаването на тази музика, надделя над старанието за “добро поведение”, шуменето стана непоносимо! Това са нашите деца и ние трябва да ги научим не да “пазят поведение”, като отидат на опера или на класически концерт, а да слушат и търсят тази музика, която всъщност е фундаментът на музиката”, обясни Благовеста Рядкова. Тя смята също, че тъкмо културните празници могат да приобщят повече и по-пълноценно народите един към друг.
В програмата са включени още изложба на детски рисунки, филмова игра, тематично подчинени на “Любовта към героя” и “Децата играят, рисуват и четат с Бамби”. В деня на закриването на 2 май в зала “Проф. Иван Вульпе” ценителите на класическата музика ще имат щастието да слушат Камерен концерт на струнно трио в състав Божидара Кузманова – цигулка, Аксел Кирхер – виола и Луис Цорита – виолончело. В програмата са включени творби на Хайдн и Моцарт.
Сдружение “Приятели на Австрия в Бургас” съществува от 1992 г. и оттогава то е в обсега на Посолството на Австрия, което подкрепя дейността на организацията. Факт е, че Дните на австрийската култура през 2006 и 2007 г. преминаха под патронажа на посланика – Негово превъзходителство д-р Карл Дийн. Тази година щафетата поема новият посланик Клаус Фабиян.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |