В новините
 
15.04.2008 14:18   Новината е видяна 5021 пъти
Проект “Консервация на средновековни църкви в гр. Несебър”

Експерти от фондация „А.Г.Левентис”, проф. Васос Карагьоргис, проф. Хараламбос Бакирдзис и г-н Борис Хаджиев, представител на Фондацията за България посетиха Несебър във връзка с обсъждането на задачи за изпълнението на проект “Консервация на средновековни църкви в гр. Несебър”.


Проектът е по предложение на Българския Национален Комитет на Международния Съвет за паметниците на културата и забележителните места /БНК на ИКОМОС/. Председателят на комитета, арх. Христина Станева също присъства заедно с арх. Боян Кузупов, чийто е проекта за реставрация на църквата „Св.Стефан” в Несебър и инж. Кирил Георгиев, директор на проекта.

 

 По време на визитата си, експертите огледаха църквите в града, за да набележат приоритетите в цялостната програма за реставрация на културното несладство в Несебър. Те определиха позицията на града като мост между миналото и бъдещето изключително перспективна и отправиха пожелание за дългогодишна бъдеща съвместна дейност с Община Несебър за опазване на културните паметници в града.

 

Фондация „А. Г. Левентис” развива благотворителна дейност вече почти 30 години. Дейността й е в различни области – култура, образование, здравеопазване, околна среда, но акцентът винаги е бил поставян върху опазването на културното наследство. Фондацията е финансирала десетки проекти в тази област – за археологически проучвания, реставрация на паметници, консервация и попълване на музейни колекции, научни изследвания и публикации, образование. Дейността на фондацията обхваща проекти в Кипър, Гърция, България, Румъния, Украйна, Нигерия и Гана. От 2001 г. “А.Г.Левентис” подкрепя “Лайънс”-движението за проблемите на незрящите деца и дава средства за съвременно медицинско оборудване.

 

Фондация “А. Левентис” е наградена с орден “Мадарски конник” – І степен.Отличието е за особено голям принос за съхраняване на културно-историческото наследство на Република България. Тя финансира реставрирането на Костницата в Бачковския манастир, Античния римски театър в Пловдив, църквата в Бобошево и църквата “Свети Стефан” в Несебър, чиято реставрация ще приключи през тази година. Освен това тази година президентът на фондация „А. Г. Левентис”- г-н Анастасиос Пол Левентис, получи авторитетната наградата на Европейския съюз – Европа Ностра за дейност, посветена на опазването на европейското културното наследство.

http://www.nessebarinfo.com/all_article-2448.html





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |