В новините
 
17.04.2008 01:46   Новината е видяна 13030 пъти
СВЕТОВНОИЗВЕСТНИЯТ РУСКИ БАЛЕТ МОИСЕЕВ ГОСТУВА В ПЛОВДИВ И ВАРНА С ГРАНДИОЗНО ШОУ

Световноизвестните звезди от Държавния академичен ансамбъл за народни танци на името на Игор Моисеев пристигат в България, за да изнесат два зрелищни спектакъла – на 24 май в Пловдив и 26 май в морската столица Варна, съответно в залите на Международен Пловдивски панаир и Двореца на културата и спорта. Това съобщи на специална пресконференция днес в София Елена Щербакова – народен артист на Русия и директор на балет Моисеев.

Големите руски артисти идват у нас по покана на продуцентска компания АРТ БГ (http://www.artbulgaria.org/), за да почетат 130-годишнината от Освобождението на България от турско робство и Деня на славянската култура и писменост (24 май).

След 30-годишно отсъствие от българската сцена балет Моисеев се завръща в годината на руската култура в България като обещава едно незабравимо шоу, пленяващо със своята пищност, сила и емоционален заряд. Пред българския зрител ще се разкрие в цялото си величие красотата на руската култура, изкуство и народно творчество.

„Традиционно България и Русия поддържат чудесни взаимоотношения. Убедена съм, че това не се дължи единствено на исторически стечения на обстоятелствата и добра дипломация. Нашите две държави споделят общо славянско културно наследство, имат сходна душевност и топли сърца. С нетърпение очакваме да се срещнем на живо с нашите български приятели от Пловдив и Варна” сподели радостта си Елена Щербакова. 

Вече десетилетия професионалните артисти от балет Моисеев изнасят концерти из целия свят като тази година България е специална част от световното турне на състава, което включва още САЩ, Полша, Индия и др.

Държавният академичен ансамбъл за народни танци на Русия е първият в света професионален колектив за народни танци, основан на 10 февруари 1937 г. Той носи името на създателя си Игор Моисеев –легендарен хореограф и народен артист на СССР. 

В репертоара на балет Моисеев влизат танцови миниатюри, хореографски картини, сюити, едноактови балети, в това число по музика на големите руски композитори симфонисти Чайковский , Мусогорски,  Глинка, Римски – Корсаков и Бородин.

За повече информация и други събития:
www.artbulgaria.org

БИОГРАФИЯ НА ИГОР МОИСЕЕВ
(1906 -2007) 

Игор Александрович Моисеев е един от най-големите хореографи на XX век, легендарна фигура, която променя завинаги историята на световната хореография и издига народния фолклорен танц до статута на високо художествено изкуство. Игор Моисеев е основател на Държавния академичен ансамбъл за народни танци  и до смъртта си е негов артистичен ръководител и хореограф. 

Игор Моисеев е създател на нов жанр в театралното изкуство – народно-театралната хореография, вдъхновител на нов модел професионален колектив – ансамбъл за народни танци. Моисеев налага нов артистичен подход за интерпретация на националния фолклор, чиято цел е да възпитава и обогатява фолклора с помощта на професионалното сценично изкуство. 

Целият живот на Игор Моисеев е отдаден на танца и той работи за него с любов. Още като младеж е омагьосан от фолклорното изкуство и до сетния си дъх посвещава цялата си мисъл и енергия на една единствена цел – съхраняване, развиване и обогатяване на автентичния фолклор с професионални усилия, за да остане той неотменна част от  човешката култура. 

Игор Моисеев е роден на 21 януари 1906 г. в Киев. Неговият баща Александър Михайлович Моисеев принадлежи към аристократично семейство на дребни земевладелци, а майка му Анна Александровна Грен е дизайнер на официално облекло. 

Моисеев прекарва детството си в Париж и Полтава. През 1920 г. в Москва  започва да взема частни уроци по класически танц при  балерината на Болшой театър Вера. Мосолова. Скоро след това Моисеев започва да посещава вечерни курсове в Хореографската учебна програма на Болшой театър, която завършва успешно през 1924 г. в класа на А.А. Горски. Същата година Моисеев е приет в трупата на Болшой театър. 

От 1924 г. до 1939 г. Игор Моисеев е солист на Държавния академичен  Болшой театър. Там изиграва роли в множество постановки на уважавани творци. Негово дело е хореографията на танците към оперите „Zagmud” ( 1930), „Турандот” ( 1931), „Демон” ( 1932), „Кармен” (1933), „Любов к трем апельсинам” (1933).  

Кариерата на Игор Моисеев в Болшой театър няма равна : на 24-годишна възраст той става хореограф на танците към „Футболист” (музика В. Орански, хореография съвместно с Л. Жиков и Л. Лашилин, 1930 г.) 

През 1930 г. Моисеев поставя гимнастически паради на Червения площад, спектакли в Арменското студио на Рубен Симонов, дава уроци по кодекс на дуела в Московския художествен театър, преподава в Московската хореографска академия и завежда отдел по хореография в Театър на народното творчество (1936). 

Игор Моисеев е основател на първия професионален ансамбъл за народни танци (10 февруари 1937 г.) и първата в света професионална школа – студио към ансамбъла (септември 1943 г.).  

През 1966 г. Игор Моисеев създава Държавния хореографски концертен ансамбъл на СССР „ Молодой балет”.  

Игор Моисеев умира в Москва през 2007 г. на 101-годишна възраст . 

За своя изключителен принос към развитието на световната култура Игор Моисеев е награждаван с ордени, медали и почетни звания в десетки страни, в това число Ленинска и държавна премия на СССР. Игор Моисеев е и професор, почетен член на множество академии, автор на статии по хореография и на автобиографичен труд, озаглавен  „Я споминаю…Гастроль длиною в жизнь” (1996 г.) . 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |