В новините
 
23.04.2008 11:53   Новината е видяна 4272 пъти
Приносът на доброволческата дейност за икономическото и социално сближаване

На 21 април Европейският парламент проведе дебат относно приноса на доброволческата дейност за икономическото и социално сближаване. По време на дебата се изказа българският депутат Румяна Желева (ЕНП-ЕД).

Изказване на Румяна Желева (ЕНП-ЕД) по дебата относно приноса на доброволческата дейност за икономическото и социално сближаване на пленарното заседание на ЕП на 21.04.2008 г.

 

Румяна Желева (ЕНП-ЕД). – Всички сме съгласни с отличния доклад  на г-жа Harkin, че доброволческата дейност може да играе важна роля за развитието на местните общности, гражданското общество и демокрацията. По тази причина доброволческата дейност и доброволческите организации се нуждаят от насърчаване и подкрепа. В тази връзка бих искала да отбележа, че създаването на европейска база данни, предоставяща основна информация за различните доброволчески организации в Европейския съюз, както и детайли за най-добрите практики ще осигури необходимите насоки за подобряване на системата на доброволческата дейност. Създаването на единна европейска база данни ще позволи по-ефективно партньорство и координация между доброволческите организации и ще засили международните схеми за обмен на доброволци. Това е особено важно за младите хора и учениците, които придобивайки опит в доброволчески организации на един ранен етап, биха възприемали участието си в доброволческа дейност като обичаен принос към живота на техните местни общности и на европейското общество.

 

Изказване на Душана Здравкова (ЕНП-ЕД) по дебата относно на Европейския омбудсман на пленарното заседание на ЕП на 21.04.2008 г.

 

Душана Здравкова (ЕНП-ЕД) – Искам да поздравя докладчика по темата г-жа Jäätteenmäki за това, че в периода от време след подписване на Лисабонския договор и Хартата за основните права, беше предложена и една нова рамка за ролята на Омбудсмана в съвременните обществени отношения. Убедена съм, че този документ ще съдейства за по-ефикасното изпълнение на задължението му и ще го направи действителен гарант за ефективна защита на европейските граждани срещу случаите на лошо управление, допуснато от европейските институции.

Основно място както в дискусиите, така и в доклада е отделено на чувствителната тема за достъп на Омбудсмана до информация, включително и такава, която е квалифицирана. Считам, че за да се изпълнява ефективно работата му и за да се постига максимален резултат в търсене на обективната истина, която е най-вече в обществен интерес, европейските институции трябва да имат задължението да осигуряват достъп до всякакъв вид информация. В същото време, обаче е наложително Омбудсмана да бъде уведомяван за вида на информацията, особено в случаите, когато тя е поверителна. Разбира се много е важно да се спазват и личните права на гражданите, най-вече при използване на класифицирана информация. Мисля, че докладчикът е успял да намери равновесие между личните права и обществения интерес. Така се осигурява достъп на Омбудсмана до цялата информация по даден случай, за да може той да го реши, но в същото време се спазват и всички правила, които спазват и самите институции предоставили информацията и това ще гарантира защитата, както          на тази информация, така и на правата на европейските граждани.

Засилването на ролята на посредник между европейските институции и гражданите на Омбудсмана ще допринесе и за развитието на демокрацията и засилването на принципите на правовия ред. Затова е много важно неговото присъствие не само в европейското, но и на национално ниво, особено в държави, в които демократичните принципи и контрол са все още в процес на изграждане и където държавните структури не могат да осъществят една ефективна защита на национално ниво на своите граждани, които са обаче и граждани на Европейския съюз. Затова аз искам да акцентирам и върху необходимостта от едно подобряване на взаимодействието между институциите на Европейския съюз и Омбудсмана. Много е важна именно и връзката между Омбудсмана и Комисията по петициите към Европейския парламент, които трябва да си сътрудничат в интерес на европейските граждани. Важно е също така разработването и изграждането на една по-ефективна система от практически механизми на взаимодействие.

 


Изказване на Метин Казак (АЛДЕ) при обсъждането на доклада за Статута на европейския омбудсман на пленарното заседание на ЕП на 21.04.2008 г.

 

Метин Казак (АЛДЕ): - Г-н Президент, Драги колеги,

Докладът на г-жа Анели Яатеенмаки се разглежда в особено важен момент за Европейския съюз, съвпадащ с приемането на Договора от Лисабон и Европейската харта за основните права.

За първи път се постановява правото на европейските граждани на добра администрация, което представлява значителен напредък към все по-голяма прозрачност и отговаря на повишените очаквания към дейността и актовете на институциите в общността. От тях вече се изисква не само стриктно да спазват правната уредба, но и да оправдаят очакванията на европейския данъкоплатец към една отговорна, безпристрастна и ефикасна администрация.

Внесените промени позволяват на европейския омбудсман да преодолее пречките, които биха се появили в случаи на проверка, при липса на пълно съдействие от институцията за изясняването на фактите. Евентуалното желание да се премълчи част от истината не бива да се толерира посредством неясни текстове с двусмислено тълкуване, каквото се крие например в израза "надлежно обосновани мотиви за секретност". Това би отворило твърде широко поле пред администрацията за субективна преценка и би довело дори до неприемливото и несъразмерно нарастване на властта й.

Омбудсманът се нуждае от доверието на гражданите. Те очакват компетентната му намеса в защита на правата им. Но омбудсманът също така е длъжен да запази конфиденциалността на получената информация, когато борави с класифицирани данни, за да защити и други също толкова легитимни интереси.

Ето защо поздравявам авторката на доклада, за постигнатия баланс между тези две изисквания и предложените компромисни решения. Те засилват ефективността на мисията на Омбудсмана, като морална власт и прозрачността на институциите в общността. Това е потвърждение, в духа на новата харта, на правото на всеки гражданин на Европа на добро управление и на добра администрация.

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |