В новините
 
24.04.2008 11:52   Новината е видяна 3927 пъти
Гражданското общество и политиката на ЕС по отношение на наркотиците

Докладът за ролята на гражданското общество в политиката на ЕС по отношение на наркотиците беше приет днес от ЕП с 600 гласа "за", 35 "против" и 32 "въздържали се". В него се изтъква основната роля на гражданското общество при формулирането, прилагането и контрола на политиките в тази област. Други важни теми в доклада са легалното производство на аналгетици на базата на наркотични вещества, както и необходимостта от отделяне на по-голямо внимание на проблемите на жените, свързани с наркотиците.
Зелената книга на Комисията от 2006 г. върху ролята на гражданското общество в политиката на ЕС по отношение на наркотиците има за цел да проучи възможностите за приобщаване на хората, засегнати пряко от проблемите с наркотиците, към процеса на изготвяне на политиката на ЕС в тази област, както това е залегнало в Плана за действие на ЕС по отношение на наркотиците за 2005-2008 г. За тази цел се предлага създаването на Форум на гражданското общество по въпросите на наркотиците, който да бъде в основата на структурирания диалог между организациите на гражданското общество и Комисията.

Водеща роля на гражданското общество
Докладът на Giusto Catania (ЕОЛ/СЗЛ, Италия) върху Зелената книга на Комисията подчертава значението на гражданското общество за постигане на целите на Стратегията на ЕС в областта на наркотиците за периода 2005—2012 г., по-специално по отношение на превенцията, информацията, подкрепата за преодоляване на наркотичната зависимост и социалното реинтегриране.
Докладчикът обръща специално внимание на практическия опит на гражданското общество в тази област, на способността му за иновации и потенциала за обмен на информация и добри практики. Подчертава се и основната роля на гражданското общество при формулирането, прилагането, оценката и контрола на политиките в областта на наркотиците.
Депутатите признават важната роля на църквите и религиозните общности в борбата против наркотиците, както и че техният опит трябва да се има в предвид при формулирането на политиките в тази област.
Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП, която прие доклада, подчертава значението на учредяването на Форума на гражданското общество по въпросите на наркотиците (състоял се през декември 2007 г.) и изразява съжаление, че процедурата за избор на участници във Форума е била лишена от прозрачност според някои организации. Едновременно с това се изразява съжаление и относно слабото участие във Форума на организации от новите държави-членки, както и липсата на сдружения, представляващи жените.

Политиките срещу наркотиците и правата на личността
Депутатите призовават Агенцията на ЕС за основните права да анализира ефекта от политиките, насочени срещу наркотиците, да направи оценка на тяхната ефикасност и "дали и в каква степен те са прехвърлили границите и представляват нарушаване на правата на личността". По-нататък се подчертава необходимостта политиките в областта на наркотиците да се основават на солидни научни доказателства, получени в резултат на съвместни изследвания с гражданското общество.
Същевременно докладът отправя призив за финансова ангажираност от страна на Европейския съюз в подкрепа на текущи проекти и бъдещи инициативи на гражданското общество в тази сфера, като призовава държавите-членки да разширят възможностите за държавно финансиране на услуги, предоставяни от неправителствени професионални организации.

Преминаване към легално производство на обезболяващи лекарства
В друга важна точка на доклада се изтъква опитът на европейските организации, занимаващи се с конверсията - под най-строг контрол - на местни наркотични култури за терапевтични и други медицински цели. Комисията и държавите-членки трябва да проучат възможностите за сътрудничество с организации на гражданското общество, ангажирани в промоцията на субстанции за законно разрешена употреба, извлечени от листа от кока, както и да насърчават пилотни проекти като „Макът за медицински цели“, с цел преминаване на част от съществуващите незаконно отглеждани макови култури към промишлено производство на легални, базирани на опиум аналгетици.

По-голямо внимание към проблемите на жените
Като се има предвид, че броят на жените, следващи програми за лечение от наркотична зависимост, понастоящем представлява едва 20 % от общия брой участващи в подобни програми в ЕС, депутатите призовават да се съберат статистически данни относно употребата на наркотици сред жените в Европейския съюз и да се анализират тенденциите при тази употреба.
Докладът подчертава също така важната роля, която играе интернет в осигуряването на информация относно Стратегията на ЕС в областта на наркотиците за периода 2005—2012 г., както и в ангажирането на гражданското общество в изпълнението на Плана за действие на ЕС по отношение на наркотиците (2005-2008 г.).





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |