В новините
 
24.04.2008 11:55   Новината е видяна 4445 пъти
Дискиминацията на ромите една от пречките на Македония в напредъка и към членство към ЕС. Европарламентът призова Гърция и Македония да постигнат компромис за името на страната

Европейският парламент прие доклада за напредъка на Бивша югославска република Македония по пътя към членство в ЕС с 601 гласа "за", 52 "против" и 30 "въздържали се". Гласуването беше отложено за днес след проведения на 9 април дебат, за да могат политическите групи да постигнат компромис по проблема с Гърция относно името на страната. Одобреният текст призовава двете страни да подновят незабавно преговорите "за постигане на компромисно решение, така че въпросът да не продължава да представлява пречка за членството на Бившата югославска република Македония в международни организации".

Докладът на Erik Meijer (ЕОЛ/СЗЛ, Нидерландия) за напредъка на Бившата югославска република Македония по пътя към членство в ЕС през 2007 г. приветства обновения политически консенсус относно присъединяването на страната към Европейския съюз и значителния напредък, постигнат след последния доклад за напредъка, публикуван от Комисията през ноември 2007 г.

Пожелание за започване на преговорите преди края на 2008 г.
Депутатите отбелязват, че от 2005 г. на Бивша югославска република Македония е даден статут на страна-кандидатка за членство в ЕС, но до днес все още не е определена дата за започване на преговорите за присъединяване, което увеличава неудовлетвореността и несигурността, предвид устойчивия темп на реформите, предприети наскоро от властите в Скопие.
В този смисъл депутатите се позовават на осемте показателя, изготвени от Комисията (произтичащи от основните приоритети на партньорството за присъединяване) и изразяват "надежда, че тяхното достигане от страната ще доведе до започване на преговори за присъединяване преди края на 2008 г., което допълнително ще увеличи стабилността и ще засили европейските перспективи на Западните Балкани".

Напредък в икономическата сфера и трудности в предвижването
Положителна оценка в доклада получават постоянните усилия и постиженията при прилагането на Охридското рамково споразумение и признаването на многоетническия характер на държавата, както и че в публичната администрация се назначават все повече представители на етническите малцинства.
Едновременно с това се приветства фактът, че е постигнат чувствителен напредък в борбата срещу организираната престъпност и корупцията през 2007 г., както и в борбата срещу трафика на хора и наркотици. Правителството е поздравено за своите успехи в икономическата сфера.
Въпреки че депутатите приветстват влизането в сила на споразумението за улесняване на издаването на визи и за реадмисия с Бившата югославска република Македония, в доклада се отбелязва, че достъпът до страните от ЕС все още представлява голям проблем за гражданите на страната и се призовава Комисията да положи всички усилия за бързо завършване на диалога за либерализиране на визовия режим.

Продължаваща дискриминация спрямо ромите
Депутатите обръщат внимание на продължаващата дискриминация спрямо ромската общност и изразяват съжаление относно подписването от страната на двустранно споразумение за имунитет със САЩ, което гарантира на американските граждани изключване от юрисдикцията на Международния наказателен съд в Хага, което "противоречи на стандартите и политиките на ЕС".

Отношения със съседните държави
Докладът приветства конструктивната позиция за статута на Косово, както и подписването на споразумения за свободна търговия със Сърбия и Косово, като препоръчва воденето на подобна политика в отношенията с Албания, България и Гърция, особено в областта на транспорта и комуникациите.
Отбелязана е също така необходимостта от допълнителни инвестиции за развиването на инфраструктурните връзки на страната с нейните съседи, като европейските депутати призовават правителството да завърши бързо оставащата част от железопътната връзка между Скопие и София.
Подкрепят се и усилията на правителството на Бившата югославска република Македония за създаване на смесени комитети по въпросите на образованието и историята със съседните държави-членки на ЕС, с цел преглед на евентуалните несъответствия и погрешно тълкуване на историята.
По време на обсъждането на доклада от Комисията по външни работи на ЕП през март 2008 г., множество поправки към първоначалния текст бяха предложени от българските депутати Николай Младенов (ЕНП-ЕД), Евгени Кирилов и Кристиан Вигенин (ПЕС).





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |