В новините
 
12.05.2008 11:47   Новината е видяна 5775 пъти
Музикант държи пиано бар с уникален роял. Ясен Димитров купил старинния инструмент на символична цена

В Бургас има един малък и много приятен пиано бар Ten Fingers. Най-уникалното нещо в него е старинният роял. Собственик на бара и рояла е музикантът Ясен Димитров.
"Говорих с бившата си учителка по музика, че искам да купя роял", разказва той. След време

преподавателката го свързала с две сестри

дъщери на търговец. Когато баща им починал, нямало кой да свири на семейния роял и те решили да го продадат. Става дума за страхотен инструмент от марката "Бьозендорфер", произведен през 1881 г. Досега той е с почти всичките си оригинални части, сменени са само няколко от струните му.
Макар че "Бьозендорфер" е една от най-известните марки, Ясен дал за него символична сума, която не желае да коментира - за него инструментът е безценен. "Роялът, разбира се, има нужда от постоянни грижи,

акордирам го почти всеки ден

- той е чудесен инструмент и щом се настрои както трябва, свири невероятно", уточнява собственикът му.
И е прав - това прекрасно и уникално музикално бижу е удоволствие за всеки, който свири на него. Абсолютно в духа на тези заведения отгоре му има стъклен плот - за да се виждат струните, пък и така звукът се чува по-добре и атмосферата става още по-задушевна. Други собственици на подобни инструменти предпочитат да оставят оригиналния им капак, но Ясен е убеден, че роял с ранга на "Бьозендорфер"

трябва да е добре защитен

Той се гордее с това, че е създал място за истинска музика. Защото в други пиано барове звучи повече електронна музика, отколкото жива. Според Димитров един от недостатъците на съвременността е, че "... Има хора, които свирят мелодии на "Бийтълс" например, но дори не са ги чували, смятат, че музиката започва от тях."
В неговия пиано бар клиентите са предимно музиканти. Приятната атмосфера привлича и много интелектуалци. Макар че заведението е открито сравнително скоро - през декември миналата година - всеки детайл от интериора му

притежава свой собствен чар

нещо по-специално. Краката на масите всъщност са крака на шевни машини "Сингер". Те са снабдени с допълнително изработени плотове. Това е част от стила на заведението и първоначалната идея на собственика - да се почувстваш като в стара градска къща. Цветовете са кафяво и златисто, а основните материали - кожа, дърво и желязо. Осветлението е пестеливо, главно от малките свещи на масите.
Тук няма да ви сервират български алкохол и, ако желаете,

ще ви предложат пура

Интересно е, че зад бутилките на бара няма огледало, но това не e в дисонанс със задушевната атмосфера. Мястото за бутилките е оформено като стар дървен шкаф и е от малкото осветени ъгълчета.
Пианобарът разполага с 40 места. Както повечето заведения от този тип и той има един малък часовник близо до бара, който не се натрапва - за да забравиш хода времето. Всички посетители се познават помежду си и лесно приемат в компанията си новодошлите. След второто посещение вече знаеш имената на някои от т.нар. постоянно присъствие.

Такова място е пиано барът Ten Fingers - можеш да видиш уникален роял, да пийнеш чуждестранни питиета и коктейли, да си вземеш пура и да поприказваш с приятели за музика и за всичко, което те интересува. И поне за малко да забравиш проблемите.

На 9 и 10 май в Ten Fingers ще свири Веселин Мостров.

http://www.bravoburgas.com/read-news-14138-bg.html





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |